Matematik

ligninger med brøk

12. oktober 2008 af DeciMat (Slettet)

<p>Hej folkens kan ikke finde facit som oplyst i bogen, nogen der kan hj&aelig;lpe.</p> <p>kvrod x + 3 = 28/kvrod x</p> <p>som jeg laver om til x<sup>2</sup>+9+2*3*kvrodx = 28<sup>2</sup>/x</p> <p>x2+6*kvrodx+9 = 28<sup>2</sup>/x</p> <p>men det giver jo ikke x=16 som bogen oplyser.</p> <p>Hvor er det jeg er g&aring;et galt i byen?</p> <p>Tak</p>
 


Svar #1
12. oktober 2008 af DeciMat (Slettet)

Ok noget rod!

Hej folkens kan ikke finde facit som oplyst i bogen, nogen der kan hjælpe?

kvrod x +3 =28/kvrod x

som jeg skriver = x^2+9+2*3*kvrod x =28^2/x

men det giver ikke x=16 som oplyst i bogen.

Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. oktober 2008 af juventuz (Slettet)

x0.5+3=28/(x0.5)

(x0.5+3)*x0.5=28

x+3*x0.5=28

x2+6*x3/2+9x=784

x2+6*x3/2+9x-784=0 (denne læser du så, u. hjælpemidler, som en andengradsligning)

x=16


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. oktober 2008 af juventuz (Slettet)

eller

x0.5+3=28/(x0.5)

x+6*x0.5+9=784/x

x2+6*x3/2+9x-784=0

...


Svar #4
12. oktober 2008 af DeciMat (Slettet)

Den del som jeg har svært ved har jeg sæt i parantez.

Det er dér skoen trykker. Kan du komme med lid forklaring hvordan det indgår i beregningerne.

x2+(6*x3/2)+9x-784

Tak


Brugbart svar (2)

Svar #5
12. oktober 2008 af mathon

√(x) + 3 = 28/√(x), x>0...........der multipliceres med √(x) på begge sider ⇔

x + 3√(x) = 28........................der subtraheres x på begge sider ⇔

3√(x) = 28-x..........................der kvadreres på begge sider

9x = 282 - 56x + x2 , som reduceres til

x2 - 65x + 784 = 0

med rødderne 16 og 49

da der ikke er biimplikation hele vejen udersøges det, om begge løsninger gør den oprindelige ligning sand

√(x) + 3 = 28/√(x), x>0

√(49) + 3 = 28/√(49), som er falsk, da 10 ≠ 4

√(16) + 3 = 28/√(16), x>0, som er sand, da 7 = 7

konklusion:
√(x) + 3 = 28/√(x), x>0 ⇔ x = 16


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. oktober 2008 af juventuz (Slettet)

Kig i #3 (den er lettere at relatere til, da den er kortere). Der har jeg ganget x over.

x*x0.5=x1*x0.5=x1.5=x3/2 (tænk på dine potensregneregler)

Spørg, hvis der er andet :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. oktober 2008 af juventuz (Slettet)

Når man kvadrerer x+3*x0.5 bliver det til x2+(3*x0.5)2+2*x*3*x0.5=x2+9x+6x3/2


Svar #8
13. oktober 2008 af DeciMat (Slettet)

Jeg må arbejde med X0,5 hvis jeg skal have den mindste chance i det matematiske landskab. :)

Tusind tak folkens.


Skriv et svar til: ligninger med brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.