Matematik

vinkelret, linier??

14. oktober 2008 af trice (Slettet)

Der er givet to linier.

l: kx - 5y = 8          og          m: 2x + 3y = 4

Jeg skal beregne værdien af k, så linierne m og l står vinkrelret på hinanden? Hvordan gør jeg dette? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2008 af mathon

bring dem først på formen

y = ax + b


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. oktober 2008 af mathon

l: y = (k/5)x - (8/5)

m: y = -(2/3)x + (4/3)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2008 af mathon

...hvad gælder om hældningstallene for ortogonale linjer?


Svar #4
14. oktober 2008 af trice (Slettet)

At deres skalarprodukt skal være lig 0, mener jeg. Ved dog ikke om det kun gælder vektorer, eller..?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. oktober 2008 af mathon

hældningstallenes produkt skal være -1

... men du kan selvfølgelig bruge skalarproduktet af normalvektorerne = 0 i stedet, hvis du finder det lettere...


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. oktober 2008 af mathon

-(2/3)*(k/5) = -1


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. oktober 2008 af mathon

[k,-5]*[2,3] = k*2 + (-5)*3 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. oktober 2008 af DMUS (Slettet)

Uddybende svar til #4,

Du skal altid tænke på at rette linjer med en hældning a kan beskrivet som en vektor, (normaltvektor hvis den udspringer fra (0,0) i et traditionelt retvinklet koordinatsystem i 2D.

Skalarproduktet der skrives: cos(V) = ab/ |a||b|, hvor a og b er vektorer, skal være nul idet v ønskes at være 90 grader, som let jf. enhedscirklen kan anskues idet, cos og sin repræsenterer henholdsvis 1. og 2. aksen. Idet vinklen cos(90grader) = cos(pi/2) = 0.

Det lette ved anvendelsen af skalarproduktet = 0, kommer sig af et somregl kan der set bort fra nævneren idet det er nok tælleren giver nul. Derved fås den simple ligning som godtgjort i #7.

Kender du til dette kan denne metode let anvendes uden at omskrive linjerne til formen y=ax+b.


Skriv et svar til: vinkelret, linier??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.