Matematik

Omskrivning

09. november 2008 af camilladreuer (Slettet)

Hey folks .

Jeg skal omskrive 4x2+y2+4xy til formen (a+b)2

Sidder virkelig fast i det, så håber at nogen kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2008 af Isomorphician

Hvad er "første led i anden"?

Hvad er "andet led i anden"?

Hvad er "det dobbelte produkt" i dit udtryk?


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt kvadratsætningerne. :)


Svar #3
09. november 2008 af camilladreuer (Slettet)

Hvad mener du med kvadratsætningerne ?

Undskyld, hvis jeg spørger dumt, men er virkelig lost.

For forstår ikke hvorfor x og y lige pludselig bliver til a og b.


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#3: Det gør de heller ikke. Det er en form. Der burde, af pædagogiske årsager, måske også have stået:

" omskriv ... til (ax+by)2".


Svar #5
09. november 2008 af camilladreuer (Slettet)

Okay , men forstår stadigvæk ikke, havd jeg skal gøre ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. november 2008 af Isomorphician

(ax + by)2 = a2x2 + b2y2 + 2abxy

Sammenlign med 4x2 + y2 + 4xy og se om du kan reducere.


Svar #7
09. november 2008 af camilladreuer (Slettet)

Det første eller sidste stykke du har skrevet ?

Og hvorfor blander du a og b sammen med x og y ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. november 2008 af Isomorphician

Hvad svarer 4x2 til i den øverste linje?

Hvad svarer y2 til i den øverste linje?

Hvad svarer 4xy til i den øverste linje?

.....

Hvis du skriver (ax + by)2 som (ax + by)(ax + by) i stedet for kan du måske se hvordan jeg kommer frem til den øverste linje.


Svar #9
09. november 2008 af camilladreuer (Slettet)

Kan overhovedet se ikke meningen med det ?

Vil du ikke prøve at forklare det på en anden måde ?


Brugbart svar (1)

Svar #10
09. november 2008 af Isomorphician

Hvis man har et udtryk som ser ud på denne måde (ax + by)2 kan man hurtigt udregne potensen vha. kvadratsætningen der siger:

(ax + by)2 = første led i anden, plus andet led i anden, plus det dobbelte produkt.

Altså er (ax + by)2 det samme som:

a2x2 (første led i anden)+ b2y2 (andet led i anden) + 2abxy (det dobbelte produkt)

Hvis vi kigger på dit udtryk fra opgaven 4x2 + y2 + 4xy kan vi sammenligne med det jeg har skrevet ovenfor.

Der er tre led 4x2, y2 og 4xy. To af leddene indeholder kun én variabel mens det sidste led indeholder begge variable. "Første led i anden" og "andet led i anden" fra kvadratsætningen indeholder kun én variabel, så dem starter vi med.

yskal sammenlignes med b2y2

Foran y2 står der underforstået 1*y2. Tager vi kvadratroden af det udtryk fås: 1*y eller bare y.

4x2 skal sammenlignes med a2x2.

a2 udgør det altså for 4, og a må dermed være lig 2. Og hele leddet ax må altså være 2x.

Dermed har vi begge led inde i parentesen, og der skal stå:

(2x + y)2

(hvor vi også kan se at det dobbelt produkt er lig 2*2x*y = 4xy)


Brugbart svar (1)

Svar #11
09. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

Kig på leddene i 4x2+y2+4xy og prøv at parre dem med leddene i

a2x2 + b2y2 + 2abxy ( = (ax + by)2 ) ... kig på hvad der står foran x2, y2 og xy


Svar #12
09. november 2008 af camilladreuer (Slettet)

Nårh , tror jeg er med nu .

men så har jeg (ax+by)2 , hvordan får jeg så x og y ud af parentesen ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

... Det skal du ikke ... se #4


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. november 2008 af mathon

...eller skrevet

4x2 + 4xy + y2 =

(2x)2 + 2*(2x)*y + y2  til sammenligning med (ax+y)2 =
(ax)2 + 2*(ax)*y + y2

hvoraf ses, at

a = 2


Svar #15
10. november 2008 af camilladreuer (Slettet)

ok , men hvad har det med (a+b)2 , at gøre ?


Skriv et svar til: Omskrivning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.