Fysik

Rullende stålkugler

19. oktober 2004 af River (Slettet)
Jeg har et stort problem, er ikke så skide god til fysik, men prøver virkelig at lave mine ting.
Derfor vil jeg gerne have lidt hjælp til en opgave.
Rullende stålkugler

En stålkugle ruller med konstant acceleration ned ad et skråplan. Tabellen nedenfor giver sammenhørende værdier af tiden t og positionen s for stålkuglen.
(nu får i godt nok ikke tabellen) Men det er t/s og s/m, jeg kender.

a) Bestem kuglens acceleration a, starthastighed v0 og startsted s0.

b) Hvor er kuglen, når hastigheden er 3,0 m/s?

Svar #1
19. oktober 2004 af River (Slettet)

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. oktober 2004 af QaZZaQ

Ud fra tabellen kan du finde en funktion, om beskriver strækningen s, som funktion af tiden.

Herefter udnytter du at hastighede v, er givet ved v=ds/dt og accelerationen a, er givet ved a=dv/dt

s'(t)=v(t)
s''(t)=v'(t)=a(t)=k

Svar #3
19. oktober 2004 af River (Slettet)

t/s

0,041
0,073
0,100
0,15
0,18
0,22
0,25
0,27

s/m

0,050
0,075
0,100
0,150
0,200
0,250
0,300
0,350

Vil du ikke hjælpe lidt mere, og uddyb lidt mere, SORRY

Brugbart svar (2)

Svar #4
19. oktober 2004 af QaZZaQ

Plot punkterne ind på din grafregner og benyt QuadReg
Så får du en forskrift
s(t)=2,86x^2+0,387x+0,03 => S0=0,03m
Differentierer du denne, får du en hastighedsfunktion
v(t)=5,72x+0,387 => v0=0,387m/s
og
a(t)=5,72 => a=5,72

b)
du sætter v(t)=3 og isolerer t, som du hereefter indsætter i s(t)

det essentielle i opgaven er
s''(t)=v'(t)=a(t)

Brugbart svar (1)

Svar #5
19. oktober 2004 af QaZZaQ

ja, ok du bør jo nok erstatte x med t.
så altså:
s(t)=2,86t^2+0,387t+0,03
osv...

Svar #6
19. oktober 2004 af River (Slettet)

Javel ja.. Det er faktisk ikke så dumt endda.. Tusind tak.

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. oktober 2004 af zIOn (Slettet)

Det fik jeg da også noget ud af, det er meget smart med QuadReg!

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. november 2011 af Fjelsted92 (Slettet)

Hvad gør man så ved b'eren? 

Jeg har sat de 3 meter pr sek ind i denne ligning: 

s^' (3)=v(3)=5,72*3+0,387
s^' (3)=v(3)=17,547 m/s

Men er det rigtigt? Og skal den integreres tilbage til s(t) =... , for umiddelbart vil jeg mene den stadig kommer ud, som en fart og ikke som et sted. 
Eller skal man bruge s(t)=...  først eller hvordan? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. oktober 2012 af simoneak (Slettet)

Hvordan får man en forskrift af s(t) ??


Skriv et svar til: Rullende stålkugler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.