Fysik

Smeltning

13. november 2008 af Stella Lilja (Slettet)

1 kg is  har temperaturen -50 grader, og er opvarmet til 0 grader, der er brugt 100kj til at opvarme den, og yderligere 200 kj til at smelte den, jeg skal så finde ud af hvor meget energi der er brugt til at smelte isen ?

Ved ikke om det er denne formel jeg skal bruge: Ls (vand) = 334,4 kj/kg

eller om det er denne: E = m * L

eller om det er denne: Eis = mis * Cis * Tis

Eller måske er det slet ikke nogle af dem jeg skal bruge ? Jeg synes bare de alle tre ser logiske ud for mig, men jeg er i tvivl ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvis der er brugt 100kJ til opvarmning og 200kJ til smeltning, så har du jo også den samlede energimængde. :)


Svar #2
13. november 2008 af Stella Lilja (Slettet)

Ja det er det, jeg forstår ikke hvorfor de har stillet et så dum spørgsmål, ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2008 af Arctan (Slettet)

Den energimængde der bruges til opvarmningen passer, men hvis der kun kræves 200 kJ til at smelte isen, har det anvendte apparatet en en imponerende nyttevirkning. :-) Varmemængden der benyttes til at omdanne is til vand er givet ved:

Qis → vand = Lis · mis            (hvor Lis ≈ 334 kJ/kg)


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. november 2008 af Arctan (Slettet)

apparatet → apparat


Svar #5
13. november 2008 af Stella Lilja (Slettet)

Men er der ikke en formel der viser hvor meget energi man bruger når noget smelter ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. november 2008 af Arctan (Slettet)

#5.

Jo, formlen som er givet i indlæg 3.

Påkrævede energi = masse × smeltevarme


Svar #7
13. november 2008 af Stella Lilja (Slettet)

okay så massen * smeltevarmen af isen = den energi vi har brugt på at smelte den ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. november 2008 af Arctan (Slettet)

#7.

Yes! Såfremt temperaturen af den isen - idet isen smelter - er 0 ºC.


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. november 2008 af Arctan (Slettet)

Jeg har vist fået for meget at drikke. Det kniber lidt med sætningssyntaksen. :-)


Svar #10
14. november 2008 af Stella Lilja (Slettet)

Hah, tror godt jeg fostår det  ; D


Skriv et svar til: Smeltning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.