Matematik

ekspontiel funktion/rentesregning

16. november 2008 af laurits1234 (Slettet)

"Sukker opløses i vand således, at den uopløste mængde aftager ekspontielt mmed tiden. En sukkermængde på 50 kg ønskes opløst og efter 5 timer er der 20 kg sukker, der stadig er uopløst. hvor længe varer det inden 90% af sukkeret er opløst ?"

kan slet ikke se hvordan jeg skal gøre :s

please, hjælp mig..


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2008 af Isomorphician

y = b*ax

Din opgave giver to punkter:

(0, 50) og (5, 20).

Opstil to ligninger med to ubekendte.


Svar #2
16. november 2008 af laurits1234 (Slettet)

øh, hvordan det ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2008 af Isomorphician

I: 50 = b*a0

II: 20 = b*a5

Divider de to ligninger med hinanden for at isolere a.


Svar #4
16. november 2008 af laurits1234 (Slettet)

kan det passe jeg enten får 0,832553 eller 1,20112 ? det er jo an på om det er a^-5 eller a^5..
men anyway, hvad skal jeg bruge det tal til ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2008 af Isomorphician

Eftersom grafen er faldende, må det være 0,83 du skal bruge.

Det er a i din forskrift.


Svar #6
16. november 2008 af laurits1234 (Slettet)

hvad skal jeg bruge a til ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2008 af Isomorphician

Du skal indsætte værdien på a's plads, for at finde den generelle forskrift for hvordan sukkeret bliver opløst.

Du kan indsætte a i en af de to ligninger og isolere b for at finde den sidste ubekendte. (du kan også se b direkte ud fra opgaven).


Svar #8
16. november 2008 af laurits1234 (Slettet)

så er grafen vel y=50*0,832552^5, ikk ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. november 2008 af Isomorphician

y = 50*0,832552x


Svar #10
16. november 2008 af laurits1234 (Slettet)

så skal jeg opløfte det i  0,10 eller  ? for at få 90%


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. november 2008 af Isomorphician

Du har 50 kg til at starte med.

Når 90 % er væk er der 5 kg tilbage.

Løs derfor:

5 = y


Skriv et svar til: ekspontiel funktion/rentesregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.