Fysik

bevægelse opgave, hjælp ..

18. november 2008 af marlene1 (Slettet)

En 15 m lang lastbil kører med hastigheden 80 km/h. En personbil, som kører med hastigheden 110 km/h, vil overhale lastbilen. Personbilen begynder overhalingen 50 m bag lastbilen og afslutter 50 m bag lastbilen og afslutter overhalingen, når den er 50 m foran lastbilen.

a) hvor lang tid tager overhalingen?
b) hvor langt kører personbilen under overhalingen?

Nogen der kan hjælpe mig med den ovenstående opgave? Eller ihvertfald give mig et hint, til en bestemt formel ;/

på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt ligningerne for konstant hastighed. :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. november 2008 af Arctan (Slettet)

Ad a)

Den relative hastighed mellem personbilen og lastbilen er:

vrel = 110 km/h - 80 km/h = 30 km/h = 25/3 m/s

Overhalingstiden t er nu givet ved t = s/vrel (hvor s er den kørte distance), så

t = (50 m + 15 m + 50 m)/(25/3 m/s) = 13.8 s.

Ad b)

Den kørte distance s over et tidsinterval på t og med en hastighed på v er givet ved s = v·t, så

s = (110 km/h)·(13.8 s) = (275/9 m/s)·(13.8 s) = 1265/3 m ≈ 421.7 m.


Skriv et svar til: bevægelse opgave, hjælp ..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.