Fysik

Universet/Mælkevejen

21. november 2008 af Elturis (Slettet)

Hey, jeg har fået et spørgsmål, hvor jeg skal finde ud af hvornår en galakse kaldet Andromeda og mælkevejen vil ramme hinanden, hvis hastigheden bliver ved med at være konstant. Hastigheden er 300000 m/s.

Nogen der kan hjælpe ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Om de vil ramme hinanden er svært at spå om, afstanden fra Mælkevejen til Andromeda er 2,3 millioner lysår, og som bekendt fjerner gallakserne sig fra hinanden med stadig større hastighed bortset fra lokale variationer. Og så er der spørgsmålet om, hvorvidt banekurven for galakserne fremstiller parabler, ellipser, en asymptote til en eller anden kurve eller noget helt tredje, mén selvfølgelig, tror man på BIg Bang-teorien, så vil al ting mødes i en singularitet (et matematisk punkt uden udstrækning) engang i fremtiden, måske om 20 milliarder år. Så skulle det hele starte forfra. Hvad der bestyrker denne teori er det sorte stof i universet, der udgør 70 % heraf. Det fandt en dansk astronom vist nok i 1976.


Svar #2
22. november 2008 af Elturis (Slettet)

Tak for dit svar, men jeg har i min opgave fået at vide, at jeg skal BEREGNE hvornår  Andromeda-galaksen og mælkevejen vil ramme hinanden, hvis hastigheden bliver ved med at være konstant. Hastigheden skulle være 300000 m/s.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. november 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Ja men så er forudsætningen i din opgave, at de bevæger sig i lige linie imod hinanden, det må der jo stå et sted, hvilket de dog ikke kan gøre på grund af tyngdekraften (rummets krumning). Men ok, så brug: S=v*t <=> t=S/v.

Så skal du bare regne de opgivne lysår ud i meter, men du skrev jo også, at hastighedsvektoren var konstant.


Svar #4
22. november 2008 af Elturis (Slettet)

Nej, i min opgave står der følgende:

Find afstanden til Andromeda-galaksen på nettet og beregn, hvornår Mælkevejen og Andromeda-galaksen vil ramme hinanden, hvis hastigheden forbliver konstant.


Svar #5
22. november 2008 af Elturis (Slettet)

Der var lige en ting til, hvad står S for ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. november 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Det er afstanden, og du har sikkert fået opgaven, fordi du skal arbejde med enheder, det er det første og det vigtigste og forudsætningen for at forstå fysikken.

Og så tror jeg du har skrevet for kert, skal der ikke stå 300000 km/sek? Du har skrevet meter.


Svar #7
22. november 2008 af Elturis (Slettet)

Nej, det tror jeg ikke at jeg har, fordi i opgave skulle jeg først finde rødsforskydningen, derefter skulle jeg finde hastigheden for Andromeda-galaksen i forhold til os, hvilket jeg har udregnet ved hjælp af denne formel:

v = z * c, hvor c er 3*10^8 m/s

Derfor får jeg resultatet til at være i m/s, da z er 0,0010


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. november 2008 af Erik Morsing (Slettet)

ja jeg kan se af ligningen, at z er en enhedsløs faktor, men jeg kan ikke hjælpe dig videre med det spørgsmål, tror ikke jeg forstår det.


Skriv et svar til: Universet/Mælkevejen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.