Matematik

Opstille

29. november 2008 af Bubble77 (Slettet)

Hvordan kan man opstille en differentialligning ud fra et forsøg? F.eks radioaktivitet..

Altså jeg mener bare.. Man ved jo at radioaktive kerner følger: dN/dt = - k * N


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvis du kender antallet af henfald pr. sekund er det jo det samme som dN/dt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. november 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Det kan man gøre på mange måder, men i første række laver man nogle numeriske analysemetoder. Du har nogle begyndelsesbetingelser, Cauchy har lavet en metode, Euler har lavet en, men her er der tale om en skridt for skridt metode til at få nogle værdier frem, hvor du for eksempel har en formel af typen yn+1=yn+h*f(xn,yn), hvor h er det "skridt" du tager fra xi til xi+1. Plotter du nu dine værdier ind i et diagram og får du en pæn differentiabel kurve kan du (såvidt jeg husker) bruge en metode, som Bernouilles har udviklet til at prøve dig frem til en pæn ligning, der passer på koordinatsættet. Hvis jeg husker forkert, så regner jeg med at man retter det.

Dit udgangspunkt i dit spørgsmål er sætningen: Tilvæksten i tid, (som er negativ her) er proportional med N0 (begyndelsesmængden til tiden t=0 sek. Differentialcalculus er et huge problem, så jeg kan ikke gå i dybden med det her.


Svar #3
30. november 2008 af Bubble77 (Slettet)

# 1: men så har man jo ikke opstillet en differentialligning.


Svar #4
30. november 2008 af Bubble77 (Slettet)

#2: er det nødvendigt at lave numeriske analyse metoder?


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. november 2008 af Erik Morsing (Slettet)

ja for et forsøg bygger på numeriske værdier, de talværdier, som man kommer frem til under forsøget. Det kunne være temperaturen i en sø, fordi man ønsker at analysere leveforholdene for dens fiskebestand eller en masse andre ting, der ændrer sig med tiden. Differentialligninger beskæfttiger sig med ændringer


Skriv et svar til: Opstille

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.