Fysik

Bølgelængde af foton!

03. december 2008 af Alloo (Slettet)

Energibiveauerne for de første 4 stationære tilstande i atomet Im (imagnium), er givet ved:

E1= -13,1 eV

E2 = -9,2 eV

E3 = ? (ukendt)

E4 = -3,9 eV

Beregn bølgelængden af den foton, der udsendes når atomet går fra tilstanden E4 til tilstanden E1.

Jeg kan jo ikke bruge rydbergformlen eftersom denne kun gøre sig gældende for brint, hvilke andre alternativer er der.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2008 af Jerslev (Slettet)

 #0: Du kan benytte, at energien for en foton der udsendes er lig forskellen i energiniveauer.


Svar #2
03. december 2008 af Alloo (Slettet)

h·f= -3,9eV-(-13,1)??


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2008 af Jerslev (Slettet)

 #2: Jepper. :)


Svar #4
03. december 2008 af Alloo (Slettet)

Så resultatet er bare -3,9-(-13,1)=9,2eV=1,50·10-18 J?

Det var da simpelt! :-)

Så er der yderligere et spørgsmål:

Hvor stor energi skal en foton have, hvis den skal bringe atomet fra tilstanden E1 til E2?

Mit bud.

E=h·f=En-Em=E2-E1 = -9,3-(-13,1)=3,8eV?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2008 af Daniel TA (Slettet)

#4 Du er ikke færdig, brug nu formlen:

lambda=H*c/E for at finde bølgelængden


Svar #6
03. december 2008 af Alloo (Slettet)

λ=h·(c/E)=6,63·10-34Js·(3·108m/s/1,50·10-18 J)=1326nm!!? (Forudsat at det er #2 du omtaler)


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. december 2008 af Daniel TA (Slettet)

#6 Både til #2 og #4 :) Formlen du bruger nu er rigtig.


Svar #8
03. december 2008 af Alloo (Slettet)

Skal jeg efterfølgende bruge denne bølgelængde til at beregne energien? I den første er det kun bølgelængden af fotonen der skal beregnes. I den anden er det energien.


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. december 2008 af Daniel TA (Slettet)

Du har løst begge opgaver nu :) Du har en bølgelængde i #6 og en energi i #4


Svar #10
03. december 2008 af Alloo (Slettet)

Sidste opgave!

Energibiveauerne for de første 4 stationære tilstande i atomet Im (imagnium), er givet ved:

E1= -13,1 eV

E2 = -9,2 eV

E3 = ? (ukendt)

E4 = -3,9 eV

Atomet går fra tilstanden E3 til grundtilstanden. Der udsendes en foton med bølgelængde λ=204nm. Beregn energien for tilstanden E3.

Mit bud.

E=h·(c/λ)=6,63·10-34Js·(3·108m/s/204·10-9m)= 9,75·10-19J=6,09eV

Eftersom E=h·f=En-Em gælder der at:

6,09eV=E1-E3

E3=E1-6,09eV=-13,1eV-6,09eV=-19,19eV??
 

hmm virker lidt forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. december 2008 af mathon

E3 - E1 = hc/λ

E3 - (-13,1 eV) = (hc/(204 *10-9 m))*(6,24151*1018 eV/J) = 6,1 eV

E3 = (6,1 eV) + (-13,1 eV) = (6,1 eV) -(13,1 eV) = -7,0 eV


Skriv et svar til: Bølgelængde af foton!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.