Fysik

Begyndelsesfart!!

03. december 2008 af Mette40 (Slettet)

Heej allesammen, sidder med en fysik opgave, og er gået lidt i stå i denne, så håber meget på noget hjælp.

En bold kastes lodret, så den når 35 m op.
- Hvilken begyndelsesfart havde bolden?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt energibevarelse. 


Svar #2
03. december 2008 af Mette40 (Slettet)


#1: Energibevarelse, hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2008 af Jerslev (Slettet)

 #2: Den kinetiske energi ved start er lig den potentielle ved toppunkt.


Svar #4
03. december 2008 af Mette40 (Slettet)


Er det ikke denne formel der skal benyttes:

v^2 - V0^2 /2a

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2008 af Jerslev (Slettet)

 #4: Næ. Den er ikke nødvendig.


Svar #6
03. december 2008 af Mette40 (Slettet)


Hvad tænker du så på? er ikke helt med :(


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. december 2008 af Jerslev (Slettet)

 #6: Hvad ved du om hhv. potentiel og kinetisk energi?


Svar #8
03. december 2008 af Mette40 (Slettet)

Epot = m*g*h

Ekin = ½*m*v^2
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. december 2008 af Jerslev (Slettet)

 #8: Jeps. Hvis vi skal bruge energibevarelse skal den mekaniske energi før være lig den mekaniske energi efter. Dvs:

E_mek,før = E_mek,efter


Svar #10
03. december 2008 af Mette40 (Slettet)


altså skal Ekin og Epot sættes lig hinaden?

m*g*h = ½*m*v^2


Svar #11
03. december 2008 af Mette40 (Slettet)


Hvad mener du i # 9 ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. december 2008 af Jerslev (Slettet)

#10: Præcis! Tankegangen er, at du skal huske, at mekanisk energi er potentiel energi + kinetisk energi, men i toppen af kastet vil hastigheden jo være 0, og der er derfor ikke noget kinetisk energi i toppen. Samtidig kan du sætte nulpunktet for den potentielle energi til at være ved jordhøjde - altså hvor kastet starter. Så skal du blot isolere v i din ligning.


Svar #13
03. december 2008 af Mette40 (Slettet)

Jep (:

jeg får:

V = √g*h / ½

v = √-9,82 m/s^2 *h / ½

hvad er h så?


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. december 2008 af Jerslev (Slettet)

 #13: Ah, g=9,82m/s^2 - ikke noget minus, for så får du et problem med dit udtryk for v. ;) h er højden af dit kast, da det er der du kun har potentiel energi.


Svar #15
03. december 2008 af Mette40 (Slettet)

ah okaay (: Jamen så får jeg:

V = √g*h / ½

v = √9,82 m/s^2 *35 / ½

v = 26,22 m/s

Nu håber jeg den er rigtig? :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. december 2008 af Jerslev (Slettet)

 #15: Jeg har ikke selv regnet efter, men det skal vel nok passe. I hvert fald, hvis du har regnet korrekt på din lommeregner, for du mangler lidt paranteser i ovenstående udtryk.


Svar #17
03. december 2008 af Mette40 (Slettet)


Det tror jeg, at jeg har ;)
Men mange tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Begyndelsesfart!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.