Fysik

Nemme fysik opgaver.

10. december 2008 af Biochem (Slettet)

Sidder med følgende opgaver, og vil gerne vide om det jeg har rodet mig ud er korrekt eller forkert.

Opgave 1

For en bestemt røntgenstråling λmin=23,8 pm. Hvor stor er accelerationsspændingen.

Mit bud:

λmin=(h·c)/(U·e)⇔U=U=(c·h)/(e·λmin)=(3,00·108ms·6,63·10-34Js)/(1,602·10-19J·(23,8·10-12m)=5,22·104V

Opgave 2

strømstyrken gennem et røntgenrør med accelerationsspænding på 45kV er 1,2 mA. Hvor stor bliver effekten? Hvor mange elektroner rammer anoden på 1 minut? Med hvilken kinetisk energi rammer elektronerne anoden?

Effekten: P=I·U=0,0012A·45000V=54 Watt

mht. hvor mange elektroner der rammer anoden på 1 min. så har jeg ingen anelse, dette gælder ligeledes den kinetiske energi.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2008 af anden2806 (Slettet)

I opgave 2 kan enheden for mA omskrives til C/s. C er Coulomb som er enheden for en partikels ladning. En elektron har en ladning på 1,6022*10^-19 C, hvilket er en elementarladning.

Du ved, at der går 60 sekunder. Du kan nu udregne hvor meget ladning, der er brugt på 1 minut ved at gange de 60sekunder med de 1,2mA. Herefter dividerer di elektronens ladning op i den samlede ladning på et minut.

Elektroner suser afsted med lysets hastighed og de har massen 9,1094*10-31kg. Nu ska du bare bruge formlen for den kinetiske energi.

Håber det var brugbart :)


Skriv et svar til: Nemme fysik opgaver.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.