Matematik

hvad er partielle afledede??

12. december 2008 af bolani (Slettet)

Hej, er der nogen, der kan forklare mig hvad partielle afledede er for noget?? -jeg forstår ikke det, der står på nettet.. ! :S


Brugbart svar (3)

Svar #1
12. december 2008 af Sherwood (Slettet)

Den partielle afledede er bare en funktion med flere variable differentieret. Du differentierer med hensyn til én af variablene og holder resten konstant.

Således:

f(x,y,z)=5x2+3y5*7z

Ønsker du at differentiere f med hensyn til x, holder du y og z konstant. En kostant differentiere giver som bekendt 0. Dermed:

∂f/∂x=10x

Hvis du i stedet vil differentiere f med hensyn til y, er det x og z, der skal holdes konstant.

∂f/∂y=15y*7z=105y*z

Bemærk at notationen ændrer sig lidt når vi differentiere partielt.

Du må spørge igen, hvis du stadig er usikker.


Svar #2
12. december 2008 af bolani (Slettet)

ok.. -tak for forklaringen! Nu forstå jeg det meget bedre.. - men lige et lille spørgsmål: er ∂f / ∂y det samme som delta f / delta y ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Nej, det første er et symbol, det andet en brøk, læs om kontinuitet og grænseværdier


Svar #4
12. december 2008 af bolani (Slettet)

ok ! Jeg tror jeg har forståer det nu..

Tak for hjælpen! :-)


Skriv et svar til: hvad er partielle afledede??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.