Matematik

Paralelle vektor

14. december 2008 af larslarsen05 (Slettet)

Hejsa

 I en opgave har jeg en hastighedsvektor

f'(t)=-10sin(2t)

        8cos(2t)

og vektor v = -2

                        1

skal finde de værdier for t hvor disse to vektorer er paralelle. 

Har prøvet med determinant metoden, hvor det( f'(t), v)=0 osv,

hvor jeg ender op med et udtryk som som lyder: -8/5 = sin2t/cos2t <-->-8/5=tan2t

men kan ikke komme videre ?? kan man løse den ligning uden hjælpemidler ??

Eller skal man lave opgaven på en helt andet måde??

På forhånd tak :D


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

To vektorer er parallelle, hvis den ene er en linearkombination af den anden, altså hvis der eksisterer et tal k, så a=k*b. De skal nok også være lige lange, ellers får du en lignig i to ubekendte t og k, så jeg vil sige:

1) 10sin(2*t)=-2

2) 8cos(2t)=1

find t


Svar #2
14. december 2008 af larslarsen05 (Slettet)

Hvordan gør man det ?

Her kan man jo ikke bruge nulreglen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

der er ingen løsning på den, så de bliver ikke parallelle (jeg havde overset minustegnet foran 10. Check lige opgaven igen


Svar #4
14. december 2008 af larslarsen05 (Slettet)

hm det forstår jeg ikke.

Altså den oprindelige opgave lød f(t)=5cos(2t)                       med dm(f)=(0;2pi)

                                                                   4sin(2t)

skulle finde de tidspunkter t hvor dens hastighedsvektor er parallel med vektoren v = -2

                                                                                                                                                          1

f' '(t)= -10sin(2t)

          8cos(2t)

er det ikke rigtigt differentieret?


Svar #5
14. december 2008 af larslarsen05 (Slettet)

hov vektor v smuttede lige :

v= -2

      1


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

dfu skal ikke skrive dem som søjlevektorer her, det er for bøvlet, men hvis der både skal gælde, at

-10sin(2*t)=-2 og 8*cos(2t)=1, så er der ingen løsning, så svaret er, de bliver aldrig parallelle, men hvis der er nogen, der har en anden forklaring, så kom med den.


Svar #7
14. december 2008 af larslarsen05 (Slettet)

okay det forstår ikke jeg ikke, da det er en del af min SRP.

Men mange tak for hjælpen.

Man kan ikke løse den via determinant metoden, som jeg har prøvet i starten af denne tråd?

det gælder jo at hvis det(a,b)=0 -->a og b er parallele.


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Giv mig lige stedvektoren S(t)!


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

har fundet løsningen

k=-4,24 og t=-0,5


Svar #10
14. december 2008 af larslarsen05 (Slettet)

8/5 = tan(2t)
tan-1(8/5) = tan-1( tan(2t) )
tan-1(8/5) = 2t

t=tan-1(8/5)/2 det er en løsning og den anden er tan-1(8/5)/2 + pi
 


Svar #11
14. december 2008 af larslarsen05 (Slettet)

hov undskyld forkert tråd jeg skrev : :S:S:S sorry


Svar #12
14. december 2008 af larslarsen05 (Slettet)

når nej.. nu går det helt galt..
ok tak for hjælpen :D


Skriv et svar til: Paralelle vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.