Fysik

luft - kold/varm

15. december 2008 af Thomasls (Slettet)

Hej.

I skolen har jeg indgået et væddemål om hvorfor luft man puster ud med trutmund er koldere end når man blot udånder med åben mund. - vi er sproglige og ved ikke noget om fysik

Jeg mener at det kunne være fordi man ensretter luften idet man puster dem i en lille streg ud af munden og der derfor er færre kolistioner molekylerne imellem. Altså man ensretter luftens bane.jeg mener nemlig at kunne huske at varme er bevægelse og at molekylerne rammer hinanden og skaber varme.

Min ven mener at det er fordi man puster den varme luft væk. som eksempel gav han hvis man puster på en finger. hvis man puster med lille hul mellem læberne skulle luften komme hurtigere og blæse den næsten 37 grader varme lige rundt om fingeren væk og dermed køle den ned. det forklarer dog ikke hvorfor luften er koldere med lukket i forhold til åben.

jeg mener også at fugtigheden af ånden kan have noget at sige idet den er ca, 37 grader varm hvor imod luften omkring os kun er mellem 20-25. Så når man trutter munden kommer der ikke ret meget fugt med ud og dermed føles ånden koldere. det kan man jo se når man står i koldt vejr for der er meget damp når du udånder med åben mund og stort set inden med den anden.

Men hvem har mest ret. Er der noget som helst rigtigt i min teori?

Skriv hvis i har opklarende spørgsmål


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2008 af Jerslev

#0: Det handler om chillfaktor. Det er af samme grund, at blæsevejr føles koldere, når det blæser meget end når det blæser lidt. :)

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
15. december 2008 af Thomasls (Slettet)

så det er ikke fordi man blæser den varme luft væk at det bliver koldere?

og hvad er chillfaktor?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2008 af Jerslev

#2: Løst sagt er chillfaktor en beskrivelse af, hvor koldere ting føles ved bestemte vindhastigheder.

- - -

mvh

Jerslev


Skriv et svar til: luft - kold/varm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.