Matematik

Bestem x

17. december 2008 af CJN (Slettet)

Funktionen; f(x) = 5000 + 40x + 9000/x, beskriver den årligeudgift i euro. (elforsyning)

x, er tværsnitsarealet på den elektriske forsyningsledning målt i mm2.

1) Bestem den årlige udgift, hvis man vælger en ledning med et tværsnitsarel på 95mm2

f(95) = 5000 + 40*95 + 9000000/95 = 103536,84 euro  Sandt eller?

2) Bestem det tværsnitsareal der giver den mindste årlige udgift?

Hvad skriver man? Jo mindre tværsnitsareal, jo større udgift eller? Hjælp?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. december 2008 af c_aastrup

differentier funktionen, sæt den afledte lig nul og løs for x, så har du det x der giver den mindste årlige udgift.


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. december 2008 af peter lind

find f('(x) og løs ligningen f'(x)=0


Svar #3
17. december 2008 af CJN (Slettet)

Nu er jeg ik så hård til det differentiering så jeg prøver, men sig endelig til hvis og hvor det går galt.

f1(x) = 0 + 40 + (9000000/x)hvordan diffrentierer jeg sidste led? Hjælp - det har jeg vist ik lært endnu?


Svar #4
17. december 2008 af CJN (Slettet)

f1(x) = 0 + 40 + 9000000/x2  Eller?


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. december 2008 af Dynin (Slettet)

(1/x)'=-1/x2 Så f '(x) = 0 + 40 - 9000/x2 for f(x)=5000 + 40x + 9000/x (som i #0)


Svar #6
17. december 2008 af CJN (Slettet)

Skrive fejl 9000 = 9000000 sorry

Men f1(x) = 0 + 40 + 9000000/xer så rigtigt eller?


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. december 2008 af Dynin (Slettet)

#6 nej ... der skal være minus foran 9000000/x2 ... dvs. f '(x)=0 + 40 - 9000000/x2


Svar #8
17. december 2008 af CJN (Slettet)

Nårh ja okay tak og så skal den bare sættes lig nul? Eller?

f1(0) = 40 - 9000000/x2 = 0


Brugbart svar (2)

Svar #9
17. december 2008 af Dynin (Slettet)

jeps og løses for x


Skriv et svar til: Bestem x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.