Biologi

rugbrød og blodsukker

18. december 2008 af biqqu (Slettet)

jeg har i et forsøg med klassen målt blodsukkerkoncentrationen på 2 fra min klasse der spiste rugbrud. Her kan jeg så se,  at persons 1's blodsukker falder i ca. 45 minutter, hvorefter det stiger kraftigt inden for 15 minutter? hvorfor går der så lang tid før blodsukkeret stiger? Burde det ikke være som forsøgsperson 2 (blodsukkeret stiger lige så langsomt, men har også sit højeste punkt ved 45 minutter, og falder så derefter igen).. ved person 1 tænker jeg, at der må have spillet nogle fejlkilder ind?


Svar #1
18. december 2008 af biqqu (Slettet)

RETTELSE:

person 1: steg efter 45 minutter, fra 5,8 til 7,3
person 2: steg fra 0 minutter (langsomt) indtil 45 minutter hvorefter det begyndte at gå nedad


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. december 2008 af stud.med (Slettet)

Det er et svært forsøg du har haft gang i, og med kun to forsøgspersoner er det svært at finde et definitivt forsøgsresultat. Dog burde blodsukkeret teoretisk stige langsomt efter indtagelsen, men som du selv siger er der mange fejlkilder.

Optaget afhænger bl.a. af mavesækkens behandling af måltidet, motilitet og celleforhold i tarmen, optagelse af glukose fra tarmen, tid siden sidste måltid, aktivering af insulin fra bugspytkirtlen, optagelse i perifere væv osv. Dog kan et forhøjet adrenalin i blodet også give fejlkilder idet det hæmmer tarmens funktion, samt øger blodsukkeret.
Andre fejlkilder er personernes fedtstatus, stofskifte, hormonel aktivitet, fysisk aktivitet inden og under forsøg, forskelle i morgenmad/middagsmad, rygestatus, samt andre individuelle forskelle.


Skriv et svar til: rugbrød og blodsukker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.