Fysik

Opdrift

28. december 2008 af bluesclues (Slettet)

Jeg har udført et forsøg, hvor jeg målte opdriften for et lod nedsænket i saltvand.

Vil så bruge formlen: Fop = V * dvæske * g

I opgaven står der, at jeg skal sammenligne mine eksperimentelle resultater med en teoretisk beregning. Hvad betyder dette?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Den teoretiske beregning siger, at opdriften er vektorsummen af de kræfter, der virker på loddet. Du skal måle stigningen i vandet, fordi dvand*Vvand*g som du også skriver, er opdriften, så kan du finde rumfanget, og du har den specifikke vægt af saltvandet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. december 2008 af bboblzs (Slettet)

Hvordan har du målt opdriften?


Svar #3
29. december 2008 af bluesclues (Slettet)

#2: Har undersøgt opdriften ved at nedsænke loddet i et glas med vand og så aflæst nogle værdier på et tilsat newtonmeter...

Og ved så ikke, hvad der skal forstås med det "teoretiske". Kan man slå en opdrift-værdi for et bestemt metal op, eller hvordan? :S


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. december 2008 af mathon

opdriften er lig med tyngden af den fortrængte væsekmængde


BEMÆRK: tyngdekraften er en nedadrettet kraft, medens tyngden er en opadrettet kraft

loddets volumen V aflæses som den forhøjede væskestand i måleglasset

størrelsen af opdriften beregnes som differensen mellem newtonmetervisningerne med loddet hængende
1)  i fri luft
og
2)  helt nedsænket i saltvand
.................................................

Fop = V*dvæske*g

hvoraf
beregnes                                                 dvæske = Fop/(V*g)

med enheden kg/m3 = g/L = mg/mL


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. december 2008 af mathon

...under tilvirkning af saltvandet
har du brugt et vist antal g salt
og et vist antal mL vand

hvoraf

du kan beregne saltopløsningens densitet
(ved at se bort fra den ringe volumenforøgelse, som foregår ved tilsætning af saltet)

du kan nu sammenligne den eksperimentelt fundne værdi for saltvandets densitet  med den teoretisk beregnede værdi for saltvandets densitet


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Man kan tilføje, at betragter man loddet i væsken, så er det påvirket af en mængde små kræfter fra alle sider. Disse kræfter er størst i bunden af loddet og mindst i toppen (jævnfør sætningen om trykket i samme vandrette lag i en væske), det er vektorsummen (resultanten af alle disse kræfter), der er opdriften, men som sagt tidligere kan tyngdekraften overstige denne opdrift, og så synker loddet til bunds, med mindre det understøttes eller hænger i en tråd.


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. december 2008 af mathon

væsekmængde   →   væskemængde


Svar #8
30. december 2008 af bluesclues (Slettet)

Mange tak for jeres svar! (:

Jeg er stadig ikke sikker på, at jeg er helt afklaret. Vi fik ikke at vide, hvor stor en mængde salt, der var i vandet. Men har udregnet densiteten til at være 1,21 g/ml.

Har udregnet opdriften for loddet (af messing):

22 ml * 1,21 g/ml * 9,82 m/s2 = 261,408 N

Så er det, at jeg stadig ikke er helt sikker på, hvad det er jeg skal sammenligne med..? /:

Ville i øvrigt sætte stor pris på, hvis nogen vidste, om mit resultat på 261,408 N virker fornuftigt/realistisk? På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. januar 2009 af mathon

                      Fop = (0,022 L)*(1,21 kg/L)*(9,82 m/s2) = (0,022*1,21*9,82) N ≈ 0,261 N


Skriv et svar til: Opdrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.