Matematik

formler og ligninger

02. januar 2009 af saraboell (Slettet)

En kasse har en kvadratisk bund med rumfang 125

Angiv arealet af kassens samlede overflade som en funktion af sidelængden x i den kvadratiske bund

jeg forstår slet ikke den her opgave. ved slet ikke hvordan jeg skal tage hul på den


Brugbart svar (2)

Svar #1
02. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Rumfanget er højden (h) gange længden (l) gange bredden (b), så h*l*b=125cm2 (hvis det er det, der er enheden. Tegn nu kassen og indtegn også, havd der er hvad, du skal i øvrigt altid lave tegninger, hvor du kan, det letter arbejdet. Du ved også, at en terning har 6 sider, så må kassen have?


Brugbart svar (5)

Svar #2
02. januar 2009 af Sherwood (Slettet)

Du skal konstruere en formel, med hvilken du kan beregne det samlede overfladeareal. Vi kigger på den.

Vi har fået oplysningen, at bunden er kvadratisk, dermed kan vi benævne siderne x.

Bundoverfladearealet bliver altså x*x=x2

Nu står der ikke, om der er top på kassen, men antager vi dette, må topoverfladearealet være det samme som bundoverfladearealet. Derfor har vi 2x2.

Imidlertid mange vi de 4 sider. Disse må også være ens. Vi kender kun den ene side nemlig x, den anden benævner vi y.

Hermed kan vi opstille en ligning:

Ao=2x2+4x*y

Vi har to ubekendte, og da vi skal udtrykke overfladearealet med hensyn til x, skal vi af med y. Heldigvis ved vi, at rumfanget af kassen er lig: V=125.

Vi opstiller formlen for kassens rumfang:

V=x2*y => 125=x2*y <=> 125/x2=y

Nu kan vi indsætte værdien i vores første ligning, og da har vi formlen for overfladearealet af en kasse med kvadratisk bund, top og med et rumfang på 125:

Ao=2x2+4x*125/x2=2x2+500/x


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#2 Jeg tror egentlig ikke, at der er top på kassen, så havde der stået en lukket kasse. Normalt i de opgaver er kassen åben, men ok i princippet kan det jo være ligegyldigt


Brugbart svar (2)

Svar #4
02. januar 2009 af Sherwood (Slettet)

#3 I princippet ja. Det var også derfor, jeg kun antog, at den havde låg på. Heldigvis er det ganske nemt at fjerne 2-tallet i opgaven. :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. september 2017 af carolinahansen1234 (Slettet)

Hvad er er det rigtigt svar så?

Jeg sidder nemlig med samme opgave?


Skriv et svar til: formler og ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.