Fysik

Halveringstid

08. januar 2009 af Stella Lilja (Slettet)

Hej er der nogen der kan forklare helt simpelt hvad henfaldskonstanten er, og hvordan man regner (give et eks.) ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2009 af Daniel TA (Slettet)

http://da.wikipedia.org/wiki/Radioaktivitet#Fysisk_beskrivelse


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. januar 2009 af dnadan (Slettet)

N(t)=N0*e-kt, her er k henfaldskonstanten, med andre ord: konstanten der bestemmer, hvor hurtigt stoffet halveres!

Denne konstant kan benyttes til at bestemme halveringstiden(og især omvendt) ved formlen:

T½=ln(2)/k, hvor T½ angives i sekunder, hvorved det nu kan resoneres frem til, at k har enheden s-1.


Svar #3
08. januar 2009 af Stella Lilja (Slettet)

Hvad er in(2) ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. januar 2009 af dnadan (Slettet)

ikke in men ln, dette er den naturlige logaritme, som man bruger hyppigt i matematik, fysik og kemi.


Svar #5
08. januar 2009 af Stella Lilja (Slettet)

Hvis jeg nu har et grundstof der har en halveringstid på 8,04 døgn, hvordan finder jeg så henfaldskonstanten?


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Ved brug af formlen:

T½=ln(2)/k, hvor du husker at omregne døgn til sekunder.


Svar #7
08. januar 2009 af Stella Lilja (Slettet)

skal jeg bare sige 2/694656?


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. januar 2009 af dnadan (Slettet)

K=ln(2)/(694656s), husk ln og enhed. (Jeg antager, at du har regnet døgn om til sekunder korrekt)


Svar #9
08. januar 2009 af Stella Lilja (Slettet)

Regner med at det er regnet korrekt til sekunder,

men når jeg regner det ud på lommeregneren på natlex.dk bliver svaret 2,01E-6, jeg får det til 0,000003? !


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Hvordan har du beregnet, hvor mange sekunder, der er i 8,04 døgn?


Svar #11
08. januar 2009 af Stella Lilja (Slettet)

8,04*24*60*60


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Jeg får det nu til at være 9,97*10^-7 s^-1 (nødmindre lommeregneren regner forkert)


Svar #13
08. januar 2009 af Stella Lilja (Slettet)

Hvordan regner du det ud?


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. januar 2009 af dnadan (Slettet)

se i #8


Svar #15
08. januar 2009 af Stella Lilja (Slettet)

Hvad regnede du det til i sek.?

det der s^ -, er det, det samme som sek.?


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. november 2012 af mathias2410 (Slettet)

husk der er ln(2) / "ln"  ( dine sekunder). tror måske der er der den er gået galt.


Skriv et svar til: Halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.