Fysik

Kosmologi

10. januar 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

hey derude,

er ikke lige helt sikre på at jeg har regnet de nedenstående opg. ud, så håber lige at der er nogen som vil se det igennem :

3.2.1

stjernen HD 134440,  der ligger i en afstand på 81,7 lysår fra os, bevæger sig væk fra Solen med en hastighed på 308 km/s.

a. Beregn rødforskydningen for denne stjerne.

b. Ved hvilken bølgelængde observeres Hα i lyset fra denne stjerne? (den her kan jeg ikk finde ud af)

mit bud:

a. v = z*c

    z = v/c

    z = (308 km /s) / (3,0 * 10 ^5 km/s.)

   z = 0,001

Rødforskydning for denne stjerne er altså på 0,001.

b. ?

3.3.2

Hvis Universets udvidelse er foregået med konstant hastighed siden Big Bang, er Universet alder lig med Hubble-tiden T0.

Er Universets alder større eller minre end Hubble-tiden,

a. hvis universets udvidelse bliver bremset op (dvs. hvis Universet tidligere har udvidet sig med større hastighed)?

b. hvis Universets udvidelse bliver accelereret?

disse to kan jeg ikke finde ud af.

håber I kan hjælpe.

på forhånd taaak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0_ Di skal benytte Dobblereffekten til at finde den bølgelængde til opgave b).

Har du gjort dig nogle overvejelser til de to sidste?


Svar #2
10. januar 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

ok .... jeg forstår ikke helt hvilken formel det er ?..

er det: λobs = λ + v * T ? eller ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Det er vist den, ja. Det kommer selvfølgelig an på, hvad T er.


Svar #4
10. januar 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

til den sidste opg. er mit eget bud:

t = r/ H0 * r

t = 1 / H0

Heraf ses altså at afstanden r, er uafhængig. Universet har altså en alder, og engang måtte alle galakser altså have været et sted, og eftersom universet udvider sig (som en ballon) bliver galaksernes afstande fra hinanden større.

Farten som universet ekspanderes med falder som tiden går, pga. af det såkaldte tyngdekraft. Derfor har farten engang været meget større end i dag. Herudfra kan vi altså sige at den beregnede alder (Hubble-tiden) er større end universet virkelig er.

men sp. b, forstår jeg altså ikke helt ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Det er korrekt, at universets alder er givet ved t0 = 1/H0, hvor H0 er Hubblekonstanten på nuværende tidspunkt.

Det viser sig til gengæld, at universets udvidelse faktisk accelererer. Universet udvider sig hurtigere og hurtigere på nuværende tidspunkt, så det er ikke korrekt, at det er ved at blive opbremset. Naturligvis kommer mange af disse ting an på den præcise sammensætning af de kosmologiske parametre.

Hvis universet havde udvidet sig hurtigere tidligere end det gør nu, vil alderen være mindre, end den vi finder nu. Hvis universet havde udvidet sig langsommere tidligere end nu, vil vi finde en alder, der er for lille.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. juni 2012 af cecilielow (Slettet)

hvad dan løser du opgave 1.b? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. juni 2012 af cecilielow (Slettet)

hvordan*


Skriv et svar til: Kosmologi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.