Matematik

Røringspunkt for tangenter vha. vektorregning

13. januar 2009 af Borrisholt (Slettet)

Opgave: I et koordinatsystem med begyndelsespunkt O er der givet en cirkel c med centrum i C(10,0) og radius 6. Cirklen har to tangenter, som begge går gennem O(0,0). Bestem koordinatsættet til røringspunktet for hver af de to tangenter.

Hvordan kommer jeg igang med denne opgave vha. vektorregning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2009 af kranz (Slettet)

Start med at lave en skitse, hvorpå du indfører de ting, du kender:

Cirkel med centrum i (10,0) og med radius 6

To rette linjer, der går igennem (0,0), og som er tangenter til cirklen

Vi er herefter interesseret i at kunne beskrive linjerne. Vi ved, at afstanden fra cirklens centrum, hvis koordinatsæt vi kender, til linjen (i røringspunktet) er 6. Dette kan vi benytte (se f.eks. http://www.harrieshansen.dk/vektorer/index.php?side=afstand&lan= ). Ydermere kan vi udnytte, at vi kan opskrive cirklens ligning, og at hver af de to linjer skal have præcis én skæring med cirklen (dvs. hver have ét sæt af (x,y)-værdier, der opfylder cirklens henholdsvis linjens ligning på samme tid).

Prøv at se, om dette giver dig noget.


Svar #2
13. januar 2009 af Borrisholt (Slettet)

Okay. Jeg har skitseret cirklen og de to tangenter. Cirklens ligning må være: (x - 10)^2 + y^2 = 36. Men det er så nu, at jeg går lidt i stå? Synes ikke jeg ved nok om tangenterne?


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. januar 2009 af mathon

(xo-10)2 + yo2 = 36 som differentieret mht. xo giver

2(xo-10) + 2yo*(dy/dx) = 0 og dermed

dy/dx = -(xo-10)/yo


ret linje gennem (0,0) har ligningen
y = ax

fælles punkter med cirklen kræver

yo = axo = -(xo-10)*xo/yo
yo2 = -(xo-10)*xo og (xo-10)2 + yo2 = 36

hvoraf
(xo-10)2 - (xo-10)*xo = 36 som reduceres til

100 - 10xo = 36

xo = 6,4   som indsat i yo2 = -(xo-10)*xo
giver
yo2 = |yo|2 = -(6,4-10)*6,4 = 23,04

yo = ±(23,04)½ = ±4,8
 

røringspunkter:
(6.4;4.8)    og    (6.4;-4.8)


Svar #4
13. januar 2009 af Borrisholt (Slettet)

Kan det gøres på andre måder?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. januar 2009 af Sloth3 (Slettet)

Fuck kan heller ikke finde ud af den opgave. Den er svær!!


Svar #6
13. januar 2009 af Borrisholt (Slettet)

Ja helt ekstremt! Jeg synes jeg mangler nogle informationer?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. januar 2009 af Sloth3 (Slettet)

Ja det gør jeg også. Søgte lige på lidt om cirkler, og så så jeg dit oplæg.. Jeg kan heller ikke helt forstå den opgave. Men vi er ikke de eneste som ikke kan finde ud af den. Har Katrine lavet den?


Svar #8
13. januar 2009 af Borrisholt (Slettet)

Ja men hun har vist ikke brugt vektorregning. Hun siger noget med, at man skal opskrive cirklens ligning, og at tangentens ligning er y = ax. Og det skal man så sætte ind i cirklens ligning på y's plads og så får man en andengradsligning. Men jeg fatter det ikke helt...


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. januar 2009 af Sloth3 (Slettet)

Nej okay. det lyder kompliceret. Synes også det ovenfor ser svært ud! Ved ikke lige hvad vi skal gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. januar 2009 af Sloth3 (Slettet)

Jeg skriver det nogenlunde på den måde, som han har skrevet. Hvad gør du?


Skriv et svar til: Røringspunkt for tangenter vha. vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.