Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Kan i forklar mig hvad det her er

15. januar 2009 af Meandmy1 (Slettet)

Kan i forklar mig hvad det her er

Nettoeksport
Real valutakurs R=E P(opløftet i f) / P
E = nominel valutakurs
Pf = udenlandsk prisniveau
P = Dansk prisniveau

ExPf = udenlandske pris omregnet til kr.

Hvis den reale valutakurs er 1, er valutaen i udlandet i den samme som dkr..
R > 1 -> DK har en konkurrenceevne fordel -> NX +
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. januar 2009 af Jean

Real valutakurs: Priserne i udlandet ift i Danmark (målt i samme valuta)

Eksempel:
En øl koster 1,5 Euro i Frankrig, i danske kroner 1,5*7,45 = 11,175 kr

Den samme øl koster, lad os sige, 12 kr i DK. 

Den relative pris (den reale valutakurs) er da:

R = 11,175 kr / 12 kr = 0,93

Dvs. at varen reelt er dyrere i Danmark, og R < 1. 

Når R < 1 - er Danmarks konkurrenceevne ringere end Frankrigs - overvej!

Når eksemplet skal generaliseres og bruges til måling af konkurrenceevne, ser man i stedet på prisen af en hel kurv af forskellige varer. (prisindeks)


Svar #2
16. januar 2009 af Meandmy1 (Slettet)

Tak


Skriv et svar til: Kan i forklar mig hvad det her er

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.