Fysik

Er det her korrekt forstået?

16. januar 2009 af JJ1991 (Slettet)

1) En kogeplade med effekten 1500 W kan opvarme 1,2 L vand 80 grader celsius på 6 minutter. Beregn nyttevirkningen.

2) Et svømmebassin er 12 m langt, 6 m bredt og 2 m dybt. Det skal opvarmes fra 17 grader celsius til 25 grader celsius med et varmelegeme på 5000 W. Hvor lang tid tager det, når der regnes med en nyttevirkning på 100 %?

1)
1,2 kg * 4,18 kJ/kg*°C * 80 °C = 401,28 kJ
1,5 kW * 0,1 h = 0,15 kWh
401,28 kJ / 0,15 kWh * 100 = 74,3111111 %

2)
12 m * 6 m * 2 m = 144 m^3 = 144 m^3 * 1000 = 144.000 kg
144.000 kg * 4,18 kJ/kg*°C * 8 °C = 4.815.360 kJ
4.815.360 kJ / 5 kW = 963.072 s
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2009 af Asbjørn, elektronik ing. (Slettet)

Jeg har ikke tjecket med lommeregner, men formlerne du bruger er rigtige.

En nyttevirkning på 100% ved opvarmning af svømmepøl over 11 dage er nu lidt optimitisk vil jeg nu mene, men den pædagoiske virkning er da klar :-) .


Skriv et svar til: Er det her korrekt forstået?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.