Fysik

Protoner i en protonstråle

18. januar 2009 af XStefan (Slettet)

God Søndag alle sammen :D
Protonstrålen består af en række pulser, hver med en varighed på 0,5ms. Hver puls svarer til en kortvarig strøm med en styrke på 9,5mA. Guldfoliet rammes i løbet af et sekund af 200 sådanne pulser

bestem antallet af protoner i en puls
jeg har regnet ud af 200* 9,5 mA = 1.9 Ampere men nu er jeg på bar bund .. hvordan bestemmer man antal?

På forhånd tak

Stefan


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Ah, det kan du gøre nemmere. Du ved, at strømstyrke er ladning pr. tid:

I = Q/t.

Du ved hvor meget strøm der er i hver puls og hvor lang tid hver puls varer. Dermed kan du bestemme ladningen i hver puls. Hjælper det dig videre?


Svar #2
18. januar 2009 af XStefan (Slettet)

så da jeg ved tiden er 0,5 ms = 0,05 sekund og at min strøm er 9,5 mA = 0,0095 Ampere

0,0095 = Q / 0,05 

0,0095A * 0,05s = 0,000475 A/s = 0,000475 J = 0,000475 protoner per impuls * 200 = 0,095 protoner per impuls?

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: A/s er ikke energi. Det er en ladning, der måles i Coulomb, C. Du har nu, at der i en puls er en ladning på 0,000475C. Hvad er ladningen på en proton?


Svar #4
18. januar 2009 af XStefan (Slettet)

1.601 * 10 ^ -19 er ladning på proton.
så det vil sige at jeg har ladningen 0,00475 C og ladningen er 1.601 * 10 ^ -19 så

0,000475 * 1,601 * 10 ^ -19 = 7,60475 * 10 ^ -23 protoner ? i en puls


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Du skal finde antallet af protoner. Du ved, at der kommer en samlet ladning på  Q igennem. Benyt derefter, at:

N * C = Q <=> Q/C = N


Svar #6
18. januar 2009 af XStefan (Slettet)


1.601*10^-19 / 0,000475 C = 3,370*10 ^-16 Proton per puls?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Du har lige byttet rundt - det er også min notation, der er fejlagtig. Hvad jeg mente at skrive var:

N * e = Q, hvor e er elementarladningen.

N = Q/e.


Svar #8
18. januar 2009 af XStefan (Slettet)

Det er helt okay ;P
elementarladningen er proton med modsat fortegn så -1.601 * 10 ^ -19
hvilken værdi har N ?
så.....
N = 1.601*.. positiv proton / elementarladning
N = 1 ?
tror jeg røg af der


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: Nej nej - elementarladningen er e = 1,602*10^-19 C.

N er det antal du skal finde.


Svar #10
18. januar 2009 af XStefan (Slettet)

ahh, så det må være elementarladningen / med min Coloumb ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
18. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#10: Nej - følg formlen i #7.


Svar #12
18. januar 2009 af XStefan (Slettet)

så N er min coloumb?


Svar #13
18. januar 2009 af XStefan (Slettet)

ahh tror jeg har den nu.
så det bliver 0,000475 C / elementarladningen som bliver til N = 2.9668 * 10 ^15 elektroner


Svar #14
18. januar 2009 af XStefan (Slettet)

det er hvad en puls indebærer.


Brugbart svar (1)

Svar #15
18. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#13: Protoner, og ikke elektroner, men ja. Det skal nok passe. :)


Svar #16
18. januar 2009 af XStefan (Slettet)

great, Jeg takker dig mange gange for hjælpen ;) du reddede lige min søndag - fortsat god dag


Skriv et svar til: Protoner i en protonstråle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.