Fysik

Gitterkonstant ?

23. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

Vha. helium-neon laser, som udsender monokromatisk lys, ønskes gitterkonstanten 'd' bestemt for tre forskellige gitre(disse gitre ses forneden).

Herefter skal jeg også udregne, hvor mange afbøjninger man skulle kunne opnå med hver af disse tre gitre:

Gitter 1: 24,6 og 74 (her er med vilje kun to målinger)
Gitter 2: 11,3 og 24 og 40,8
Gitter 3: 7,6 og 15,4 og 24,1
Højde: 57,3

Bølgelængden 'λ' er jo, som altid med he-ne laser, givet ved 632,8 nm.

Ved ikke, hvordan jeg kommer i gang, men til opgave 2 skal jeg benytte denne formel: sin?n = n * λ / d, hvor jeg så isolerer den, så vi kan finde antallet af afbøjninger 'n'.

Vil virkelig værdsætte noget hjælp, så håber I kan hjælpe mig.. :-)


Svar #1
23. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

har lige en rettelse til formlen:

sinΦn = n * λ / d


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. januar 2009 af mathon

n = sin(θn)*d/λ

hvoraf
teoretisk
nmax d/λ  da sin(θn)max = 1

nmax = [d/λ]

hvor
[x] betyder helværdien af x


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. januar 2009 af mathon

[x] = det største hele tal mindre end eller lig med x


Svar #4
23. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

Okay, tak for det..

Men hvordan omregner jeg fra nanometer til den enhed, jeg skal bruge ? Mit bud vil være 632,8 * 10-6.. er dog lidt i tvivl om det er minus sjette eller om det måske er minus tredje..

Og er sin(θn) bare automatisk givet ved '1' pr automatik, eller hvordan ?

Og lige for at være sikker: ved 'd' i formlen, skal jeg så indsætte de værdier, jeg har fundet ved måling af de tre gitre, eller måske omregne enheden ? Undskyld jeg spørger, er bare langt fra sikker...


Skriv et svar til: Gitterkonstant ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.