Fysik

Hubble-parametren

25. januar 2009 af guldoggrønneskove (Slettet)

håber nogen kan hjælæpe mig med denne opgave:

I det virkelige univers er ekspansionen ikke helt ensartet. Udover at den enkelte galakse deltager i den kollektive Hubble-ekspansion, har den også en såkaldt egenbevægelse, som hovedsaglig skyldes gravitationskræfter fra nabogalakserne. E typisk værdi for hastigheden af en egenbevægelse er vegen = 600 km/s. Antag nedenfor, at galaksens afstand r0 og dens virkelige hastighed v0 ± vegen kan måles helt nøjagtigt, og at H0 = 0,0726/Går

a) Hvor langt væk skal en galakse være, før man ud fra målte værdier af r0 og v0 ± vegen kan bestemme Hubble-parametren med en nøjagtighed på 10 %?

Jeg har indtil videre gjordt:


vmax = v0 + vegen
vmin = v0 - vegen


v0 = H0 · r0  ⇔ H0 = v0 / r0


Hmax = (v0 + vegen)/r0 = H0 + vegen / r0

Hmin = (v0 - vegen) / r0 = H0 - vegen / r0
 

0,1 · H0 = 0,00726⁄Går


vegen/r0 < 0,00726/Går
Hvis vegen = 600 km/s

600 km⁄s=18921,6Gm⁄år


(18921,6 Gm⁄år) / r0 <(0,00726·109)⁄år

(18921,6 Gm⁄år) / ((0,00726·109) ⁄ år) < r0

0,00260628Gm < r0


men det lyder ikke af ret meget håber nogen ka se hvad jeg evt. har gjordt galt


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Jeg tror, du laver fejlen fra:

v0 = H0 * r0 <=> H0 = v0/r0, hvor

v_max = v0 + v_egen <=> v_0 = v_max - v_egen

v_min = v0 - v_egen  <=> v_0 = v_min + v_egen => 

H_maks = (v_max - v_egen)/r0

H_min = (v_min + v_egen)/r0

Hjælper det dig videre?


Svar #2
25. januar 2009 af guldoggrønneskove (Slettet)

jamen hvis

                      H0 = v0 / r0

gælder så må

                       Hmax = vmax / r0

vel også gælde, og da

                        vmax = v0 + vegen
må der da gælde at:

                         Hmax = (v0 + vegen)/r0 = H0 + vegen / r0


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Ja, det må det jo gøre. Det har du ret i.


Svar #4
25. januar 2009 af guldoggrønneskove (Slettet)

men gør jeg måske noget forkert da jeg sætter tallene ind elle giver det bare så lidt??


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Nu nærlæste jeg det lidt. Din fejl er i 3. sidste linje, hvor du skriver:

(18921,6 Gm⁄år) / r0 <(0,00726·10^9) ⁄ år

Det er forkert. Du har ovenfor skrevet, at v_egen / r0 < 0,00726 ⁄ Går.

Din omskrivning er forkert. Hvad der skal stå er, at

bla bla < 0,00726 / ( 10^9 år ) = 0,00726*10^-9 / år

Dermed fås en afstand på:

v_egen*10^9 år / (0,00726) < r0 => 84,46MPc ~ 2,6*10^24 m.


Svar #6
25. januar 2009 af guldoggrønneskove (Slettet)

nå ja det det er rigtigt

tak for hjælpen

sikke en forskel en lille fejl kan gøre : )


Skriv et svar til: Hubble-parametren

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.