Fysik

gennemsnitsfarten

26. januar 2009 af sdelight (Slettet)

Har forsøgt at lave denne opgave og vil meget gerne have noget feedback, da jeg ikke aner om den er rigtig.

Hvad er gennemsnitsfarten af hydrogenmolekyler ved "stuetemperatur" ?
 

Ved stuetemperatur (20°C = 293K) er luftmolekylers gennemsnitlige bevægelses energi = 6,07·10-21 J.
 

Den gennemsnitlige værdi af v2 for et molekyle med massen m kan beregnes:
 

Ekin = 1/2·m·v2 = v2 = (2·Ekin)/m
 

Kvadratroden af denne værdi kan bruges som gennemsnitsværdien for molekylers fart:
 

v = √2·Ekin/m = √2·(6,07·10-21J)/1,00794·(1,660539·10-27Kg) = 2693.19 m/s
 

Det vil sige, at gennemsnitsfarten for et hydrogenmolekyle ved stuetemperatur er 2,7 km/s.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvis du har sat paranteserne korrekt på din lommeregner, skal det nok passe. Det er i hvert fald korrekt fremgangsmåde.


Svar #2
26. januar 2009 af sdelight (Slettet)

det er den formel der stod i min bog ihvertfald.. det eneste jeg ikke helt forstår er hvad tallet 1,660539*10-27 kg er.. kan du forklare mig det.. er det bare et standart tal man bruger i denne formel?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Omregning fra unit til kg.


Svar #4
26. januar 2009 af sdelight (Slettet)

så det er rigtigt nok med dette tal i formlen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Ja. Dit endelige facit afhænger selvfølgelig af, om du har tastet korrekt ind på lommeregneren med paranteser de rigtige steder.


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. januar 2009 af mathon

1 g = NA u       (NA er Avogadros tal)

1 g = 6,02214*1023 u

hvoraf

1 u = (1/(6,02214*1023)) g = 1,66054*10-24 g = 1,66054*10-27 kg


Skriv et svar til: gennemsnitsfarten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.