Fysik

HASTER!!!

28. januar 2009 af Christina_l (Slettet)

Spændingskilde:

Har opgivet en række værdier for I og deres tilsvarende Upol

Man måler med en amperemeter der ikke udøver stor modstand, og en voltmeter med en meget stor modstand.

Hvordan finder jeg den indre modstand? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2009 af Asbjørn, elektronik ing. (Slettet)

Udledning af formel med udgangspunkt i to målepunkter:

Se pdf (har vedhæftet, ved ikke hvor den åbnes henne...)

I1,Upol1
I2,Upol2

R1=U1/I1
R2=U2/I2

Uindre=I1*Rindre+Upol1
Uindre=I2*Rindre+Upol2

I1*Rindre+Upol1=I2*Rindre+Upol2 =>

Rindre*(I1-I2)=Upol2-Upol1 =>

Rindre=(Upol2-Upol1)/(I1-I2)

-------------------------------

Eksempel:

Uindre= 12 V
Rindre= 10 Ohm

R1= 990 => I1 = 12/(990+10) = 0,012A

R2= 90 => I1 = 12/(90+10) = 0,12A

Upol1= 12 - 0,012*10= 11,88V
Upol2= 12 - 0,12*10= 10,80V

Du måler:

I1=0,012A
I2=0,12A
Upol1=11,88V
Upol2=10,80V

Vha. formlen for du:

Rindre=(10,8-11,88)/(0,012-0,12)= 10 Ohm!
--------------------------------

Generelt:

Har du flere målepunkter kan du interpolere dine forsøgsdata, f.eks. i regneark. Sæt evt. data op i en (I, Upol) graf - da vil den gennemsnitlige hældning dU/dI være lig din indre modstand.


Svar #2
04. februar 2009 af Christina_l (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! :)
Ved heller ikke hvor jeg åbner det du har oploadet


Skriv et svar til: HASTER!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.