Fysik

fjeder

01. februar 2009 af nunu1989 (Slettet)

Hej...

En fjeder med en fjederkonstant på k = 2 N/m trækkes 10 cm væk fra ligevægtsstillingen og bringes til at svinge med en svingningstid T på 1 s. I fjederen hænger et lod...

Lav de nødvendige antagelser og bestem massen af lodet. derefter opskriv et udtryk for positionen som funktion af tiden..

k = m * g/ x                     m = k * x/ g = 2*0,1/9,82 = 0,020 kg

Er det ikke rigtig, men hvad med de nødvendig antagelser??

Funktion: x(t) = A * sin (ω*t) = A * sin (9,9 * t)

men hvordan finde man A ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2009 af peter lind

F =-kx =ma = mdv/dt.  Ved løsningen af denne  differentialligning, får du en harmonisk svingning, med en svingningstid, som er afhængig af masse og k, og som du kan slå op i din bog. Svingningstiden er 1 s. Brug dette til at finde massen. ω finder du af svingningstiden. Amplituden  findes af at fjederen trækkes 10 cm ud fra ligevægtsstillingen.


Svar #2
01. februar 2009 af nunu1989 (Slettet)

Men kunne man ikke bruge den her formel : k = m * g/ x


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2009 af peter lind

Nej. Den er nemlig ikke rigtig. -kx er den resulterende kraft på fjederen, hvor x er  afvigelsen fra ligevægtsstillingen. mg er tyngdekraften på loddet og er konstant under forsøget. Det er altså helt forskellige ting og kan ikke sættes lig hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. februar 2009 af mathon

A er jo de 10 cm, du begynder med at trække fjederen ud til

                                       x(t) = A*sin(√(k/m)*t + φ)

gældende for en idealfjeder
dvs.
en masseløs fjeder


Svar #5
02. februar 2009 af nunu1989 (Slettet)

mange tak. dvs.

A= 0,1 m


Skriv et svar til: fjeder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.