Matematik

forskrift?

03. februar 2009 af JeppeHvid (Slettet)

I en model betegner O(x ) (målt i kr.) en virksomheds samlede omkostninger ved en produktion på x enheder af et bestemt produkt. Den pris pr. enhed, som virksomheden kan sælge samtlige x enheder for, betegnes a(x ) (målt i kr.) I modellen antages det, at:
O(x )=0,0024*x^2+10^6 og a(x )=-0,008x+1300
I modellen kan virksomhedens fortjeneste ved salg af samtlige x enheder bestemmes ved:
F(x )=x*a(x )-O(x ).

a) Bestem en forskrift for F(x ), og benyt forskriften til at bestemme den antal enheder, som virksomheden skal fremstille for at gøre fortjenesten størst mulig.
 

nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. februar 2009 af dnadan (Slettet)

a)

F(x )=x*a(x )-O(x ) indsæt og reducer

Den sidste del er optimering:

1. Bestem F'(x)

2. Løs ligningen F'(x0)=0

3. Vis at der er tale om et maksimum

4. Konklusion


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

F(x)=x*(-.008*x+1300)-(0.0024*x2+106). Dette udtryk skal du reducere. Så finder du F'(x) og sætter det lig 0 (maksimumpunktet). Det giver, hvis jeg ikke har sjusket 62500 enheder. Men tegn lige F(x). Du kan se det på vedhæftede fil.

Vedhæftet fil:math.doc

Svar #3
03. februar 2009 af JeppeHvid (Slettet)


Det hjalp mig ikk meget, kan du ikk lige prøve at indsætte og reducere, og forklare hvordan du gjorde?
 


Svar #4
03. februar 2009 af JeppeHvid (Slettet)

nu fandt jeg forskriften ligesom du gjorde, men jeg kan stadig ikk lige finde ud af at regne hvor mange enheder, en der kan gøre det?


Brugbart svar (2)

Svar #5
03. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Fortjenesten F(x) er, som der står, en funktion af antallet af enheder. Hvis du tegner den kurve op (som jeg har gjort for dig), så kan du se, hvor fortjenesten er størst, hvor den har sin maksimumværdi. Derefter kan du aflæse på abcissen (x-aksen), hvor mange enheder, det svarer til. Du behøver ikke at differentiere for at finde det, du kan aflæse det grafisk med så stor nøjagtighed, som du ønsker, og da der her er tale om de naturlige tal, så skulle det være nemt at afgrænse det. I det hele taget kan man udmærket bruge grafiske (ikke-anlytiske) løsninger i større udstrækning, så slipper man også for at rende ind i funktioner, der er umulige (eller kun vanskeligt) lader sig differentiere med håndkraft. De er også funktioner, som man ikke kan finde nogen løsning på, selv ved at bruge sit matematikprogram, der kan man også bruge grafiske løsninger, Et eksempel: x*sin(2x)=5. Nogle lærere har partout noget imod grafiske løsninger, men det skyldes nok, at man vil have, at eleven lærer den anlytiske del først. IO det praktiske liv bruger man i stor udstrækning grafiske løsninger på indviklede problemer.


Brugbart svar (2)

Svar #6
03. februar 2009 af richterklanen (Slettet)

Ang. #5 Som talt ud af mit hjerte.

Jeg tror, det er en god ide at gøre sig klart, hvad de forskellige parametre står for. Altså:

Hvad står 0,0024, 106, -0,008 0g 1300 for.


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. marts 2009 af Shaaaz (Slettet)

F(x) = -0,0104x^2 + 1300x - 10^6

F'(x) bliver så F'(x) = 1300 - 0,0208

Så sætter du F'(x) = 0

det vil sige (på lommeregner TI89) : solve( 1300 - 0,0208 = 0, x )

og får det berømte resultatet 62.500

med venlig hilsen


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. april 2009 af Enya. (Slettet)

Er der nogen der kan forklare mig hvordan i reducere? Jeg har tumlet med opgaven hele weekenden, og jeg kan simpelthen ikke regne det ud.


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. oktober 2009 af toreclausen1 (Slettet)

Brug, hvis I har expand-funktionen på jeres lommeregner. på dansk ledform :) Det gør det nemmere at reducere.


Brugbart svar (1)

Svar #10
13. oktober 2011 af Syrlingerne (Slettet)

I svar 7# er der en fejl.

rigtige:

F'(x)=2*(-0,0104x)+1300


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. november 2012 af sebastiandaugaard (Slettet)

 

 


Skriv et svar til: forskrift?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.