Kemi

Beregn pH?

09. februar 2009 af similimone (Slettet)

Jeg skal beregne pH i en vandig opløsning af nedestående syrer og baser:

a. 0,25 M H2CO3

b. 0,25 M HBr

c. 0,25 M HF

d. 0,25 M CH3COOH

e. 0,25 M NH3

f. 0,25 M NaOH

Hvordan gør jeg og hvilken formel skal jeg benytte mig af?


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. februar 2009 af mathon

i din bog
finder du

pH-beregning ved 25°C                i det følgende betyder M enheden mol/L = "molær"
for

1) fortyndede stærke syre og baser

    pH = -log([H3O+]/M)
    pOH = -log([OH-]/M)
    pH + pOH = 14

2) middelstærke syrer og baser
 
    pH = -log((-Ks+√(Ks2+4*Ks*cs))/2)
   
pOH = -log((-Kb+√(Kb2+4*Kb*cb))/2)
   
pH + pOH = 14

3) svage syrer og baser
    pH = ½(pKs - log(cs/M))
    pOH = ½(pKb - log(cb/M))
    pH + pOH = 14
  ....................

stærk syre : pKs < -1,7
stærk base: pKb < -1,7

middelstærk syre: -1,7 ≤ pKs ≤ 4
middelstærk base: -1,7 ≤ pKb ≤ 4

svag syre: pKs > 4
svag base: pKb > 4


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. februar 2009 af mathon

Ks = 10-pKs
Kb = 10-pKb

pKs + pKb = 14


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. maj 2009 af Magicone (Slettet)

er det rigtigt der skal stå -1,7?


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. maj 2009 af mathon

Ja


Skriv et svar til: Beregn pH?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.