Matematik

f ' af brøk

13. februar 2009 af Hejhejhhx (Slettet)

Hej, jeg har problemer med at finde f ' af denne brøk:

f(x) =              x - 1               for x ≠ - 2
                      x + 2
 

Betyder       " for x ≠ - 2 "     noget i denne sammenhæng ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

du kan bruge brøk reglen for diff af brøker :

((x+2)*1)- (1*(x-1))/(x+2)^2 = 3/(x+2)^2 


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

okey sorry det var vist lidt kryptisk hvis man ikke kender til reglen.

Du beholder nævneren af din oprindelige brøk og kvadrerer den. Derefter flytter du nævner op i tæller og beholder den som den er. derefter ganger du med oprindelige tæller diffet. Dette trækker du fra oprindelige nævner diffet som skal ganges med oprindelige tæller beholdt :

((x+2)*1)- (1*(x-1))/(x+2)^2 = 3/(x+2)^2 


Svar #3
13. februar 2009 af Hejhejhhx (Slettet)

Puha, det er svært ud ..


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

Det sku heller ikke den kønneste fremstilling -sorry :/ 

Altså først og fremmest beholder du nævneren fra den oprindelige brøk:   x + 2. Den sætter du så i anden (x + 2)^2 . det er så din nye nævner.

herefter skal du lave din nye tæller:

du tager først din oprindelige nævner  x + 2. Den beholder du. Herefter ganger du den med din oprindelige tæller( x - 1)  diffet. hvilket giver  (x + 2)*1.

næste skridt er at tage den oprindelige nævner og diffe den for derefter at gange den med den oprindelige tæller beholdt hvilket giver:  (x - 1)*1. 

Nu har du alt hvad du skal bruge du skal bare sætte det sammen : 

  ((x + 2)*1-(x - 1)*1)/(x + 2)^2 

håber det hjælper lidt :/


Svar #5
13. februar 2009 af Hejhejhhx (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker på det, er det jeg skal, så min opgave lyder følgende ..

f(x) = x - 1 / x + 2       for x ≠ - 2

c) bestem en ligning for de tangenter, der har hældningskoefficient 3/4 ??


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

Når du har fundet f'(x) = 3/(x+2)^2   skal du sætte dette udtryk a lig med 3/4 :

3/4 = 3/(x+2)^2 og løse den med hensyn til x

du vil få to x værdier : -4 og 0. Indsæt disse i den oprindelige ligning x - 1/ x + 2 for at finde y værdierne

herefter kan du finde dine tangenter ved at bruge formlen:

y-y1=3/4*(x-x1)


Svar #7
13. februar 2009 af Hejhejhhx (Slettet)

Hvordan løser man den med hensyn til x (din anden linje # 6) ??


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

(3/4)*(x+2)^2=3 (=)

3/4*x^2+3x =0 (=) 

d = 3^2 =9 

x =(-3 ±3)/(3/2) 

x=  0 v x= -4


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. februar 2009 af mathon

3/4 = 3/(x+2)2      to identiske brøker med samme tæller har samme nævner

|x+2|= 4

|x+2| = 2

x+2 = ±2

x = -2 ± 2


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

smart ....


Svar #11
13. februar 2009 af Hejhejhhx (Slettet)

Jeg forstår ikke helt hvad der sker i de forskellige led #8

Hvorfor har #9 ikke de samme resultater ??


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

En brøk f/g, hvor f og g er funktioner af x differentiere sådan her (( g*f ' ) - ( f*g' )) / g2, eller med ord, nævneren gange tælleren differentieret minus tælleren gange nævneren differentieret divideret med nævnern i 2. potens, så i dit tilfælde bliver det 4/(x+2)2 Nu kan du selv regne efter.


Skriv et svar til: f ' af brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.