Fysik

Bølgelængden

10. november 2004 af lundze (Slettet)
Jeg skal finde bølgelængden i en fysik opgave.. alt der står er "beregn bølgelængden ved hjælp af trekantberegning og gitterformlen" - Jeg har regnet trekanten ud og har også gitterformlen, men når jeg forsøger at regne tallet bliver det et meget lille tal...

kan i forklare mig hvad jeg skal bruge i gitterformlen? for jeg siger bare: sin(11.86) = n (1) * (bølgelængde) / d (1/300)

passer dette?
n: orden
d: (1/N)
N: 300 linier/mm

hvordan finder jeg bølgelængden?

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Hej,

Gitterformlen er korrekt opskrevet. Du har fået oplyst N og kan da beregne d= 1/N, hvilket du selv skriver til sidst i indlægget. Jeg går ud fra, at de 11.86 (grader?) er vinklen ud til 1.ordenspletten? Hvis det er korrekt, så skal du bare isolere bølgelængden og indsætte de kendte størrelser.

Hjælper det?

//Singularity

Svar #2
10. november 2004 af lundze (Slettet)

ja, dvs: (sin(11.86) * d) / n = bølgelængden

eller er jeg helt gal på den her?

og hvis jeg ikke er bliver det så ikke:

(sin(11.86) * 1/300) / 1 = bølgelængden

Er dette korrekt?

på forhånd MANGE tak :D

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Ja det er korrekt - du skal bare være opmærksom på enhederne.

N = 300 linier/mm

giver d i mm^(-1), så bølgelængden kommer ud i mm.

Står der intet i den pågældende opgave om, hvorvidt det er synligt lys, der sendes gennem gitteret?

//Singularity

Svar #4
10. november 2004 af lundze (Slettet)

så bliver det vist 685nm (ca.)

det er meget realistisk er det ikke ^^?

Svar #5
10. november 2004 af lundze (Slettet)

nej det står der intet om, men vores lærer sagde det godt.. også det der undrede mig lidt, for jeg har skrevet "(si-enheder)" ved siden af så det grublede jeg lidt over

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Bestemt - synligt lys er elektromagnetisk stråling med bølgelængder i området ca. 400-700nm.

Konsulter fx Databog Fysik Kemi (10.udg., 2000, s.190) for et billede af den synlige del af det elektromagnetiske spektrum.

En farveskala er angivet i samme opslagsværk øverst på side 192.

Så kan du afgøre, hvilken farve det udsendte lys må have. Ikke sandt?

//Singularity

Svar #7
10. november 2004 af lundze (Slettet)

jo det er korrekt, det passer også...

for ífølge databogen er lyset rødt, og det var det også ifølge forsøget :)

Svar #8
10. november 2004 af lundze (Slettet)

tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #9
10. november 2004 af Epsilon (Slettet)

"Det' ingen problem" :)

- Kaare ('Drengene fra Angora')

//Singularity

Skriv et svar til: Bølgelængden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.