Fysik

Helkropsdosis

03. marts 2009 af Clittergirl (Slettet)

En person med massen 70 kg indeholder 17mg af den radioaktive isotop 40K.

Halveringstiden for 40K -atomer er 1,28*109 år.

40K omdannes såvel til 40Ca som til 40Ar. Ved omdannelse udsendes i 89% af tilfældene Beta--partikler og i 11% af tilfældene gamme-fotoner. Man kan regne med at Beta--partiklerne i middel afsætter energien 0,43 MeV i kroppen og at gamma-fotonerne i middel afsætter 0,73 MeV i kroppen.

Hvilken helkropsdosis modtager personen i løbet af et år på grund af 40K-henfald i kroppen?

Afhænger denne dosis af personens masse?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2009 af peter lind

Der forudsættes at al energi afsættes i kroppen, og så er resultatet kun afhængig af hvor meget 40K, der er i kroppen.

Der gælder dN/dt =-kN er antallet af henfald pr tidsenhed. k kan findes af oplysningen om halveringstiden. N kan findes ud fra massen af isotopen og hvor meget, der er i kroppen..


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. januar 2011 af Studieguruen (Slettet)

hej andersen11 :) hvordan er det helt præcis man gør med denne opgave?

finder man antallet af henfald på et år ved at benytte dN/dt = A ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. januar 2011 af peter lind

Løs ligningen dN/dt = -k*N. Antal henfald i løbet af et år er så N(0)-N(1år)

Hvis k er så lille, at N ikke ændrer sig i løbet af et år eller hvad der er de samme  halveringstiden er meget længere end 1 år. kan du i stedet bruge 1år *dN/dt  er antal henfald på et år.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. januar 2011 af Studieguruen (Slettet)

aktiviteten i personens krop er 4395,5 Bq.

 vil det så sige at man skal finde dN ved dN = A*dt ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. januar 2011 af Studieguruen (Slettet)

 hvordan beregnes antallet af kerner til tiden t = 0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. januar 2011 af peter lind

Du ved at massen af 40K i kroppen er 17mg. Du kan slå op i en tabel hvor meget en brintatom vejer eller om du vil atommasseenheden. En 40K atom vejer 40 gange så meget. Dividere du massen af en 40K atom op i hvor meget det samlede antal 40K vejer har du antallet af kerner.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. januar 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Mange tak. Ifølge mine beregninger vil antallet af kerner efter 1år være lig med udgangspunktet. det skyldes uden tvivl at halveringstiden er så stor.

men kan det så være rigtigt at overhovedet ingen henfald vil finde sted på et år ? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. januar 2011 af peter lind

Det betyder lot at antallet af henfald er ubetydelig i forhold til hvor mange kerner der er. I dette tilfælde kan du betragte dN/dt for konstant. Antal af henfald er så aktiviteten ganget med 1 år


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. januar 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Godt nok. Det var en stor hjælp tak.


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Løsning af opgaven:

Antallet af henfald i løbet af et år vil så være

ΔN = A·Δt = 4395,5Bq·365·24·60·60s = 1,39·1011 henfald

Vi finder så den afsatte energi af hhv. beta--partikler og gamma-fotoner:

1,39·1011·0,89·0,43·106eV·1,602·10-19J = 8,5·10-3 J

1,39·1011·0,11·0,73·106eV·1,602·10-19J = 1,8·10-3 J

dvs at

8,5·10-3 J + 1,8·10-3 J = 10,3·10-3 J afsættes i personens krop i løbet af et år.


Skriv et svar til: Helkropsdosis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.