Matematik

f mærke

04. marts 2009 af 375 (Slettet)

Jeg har problemer med nedenstående opgave:

f(x) = x + 16/x   x> 0

a) Bestem f mærke x og gør rede for at funktionen har et minimum

Håber at nogle kan hjælpe mig - såfremt nogle kan i dag ville det bare være super:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. marts 2009 af jakobhove (Slettet)

f ' (x) = 1-16/x^2


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. marts 2009 af Isomorphician

Find f'(x) og sæt denne lig 0, og se om der er en løsning. Og om denne løsning i givet fald er et minimum.


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. marts 2009 af jakobhove (Slettet)

Hvis du har en TI-89 (lommeregner) kan du gøre følgende:

Solve(1-16/x^2=0,x) så får du:

x=-4 v x= 4, altså må dit minimum være -4..


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. marts 2009 af jakobhove (Slettet)

Var det til hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. marts 2009 af HenrikThoke (Slettet)

Til #3
Dette havde været korrekt, men husk at se på definitionsmængden, hvor der står x>0 - Ergo er x=-4 altså ikke et relevant svar :)

Når du nu ved at der kun er vandret tangent (hvor f ' (x) = 0), i x=4 kan du gøre en af følgende 2 ting for at vurdere om det er et minimum, maximum eller en vendetangent.

1)
tegn grafen og kig på den. Er f(4) det højeste eller laveste punkt? eller er det en vendetangent?

2)
vurder

f ' (x>4) og f ' (x > 4). Heraf kan du se om f(x) er voksende (hvis f ' (x <> 4) er positiv) eller faldende hvis (f ' (x <> 4) er negativ)  på hver side af x=4.
så kan du evt tegne monotomi forholdene :)

Det skal desuden siges til Jakobhoves kommentar at du ikke generelt kan sige at den laveste x værdi er minimumspunktet :) du er nødt til at evaluere f(-4) og f(4)
(der dog i dette tilfælde giver dig minimun i x=-4, hvis dette ellers lå i Dm)


Skriv et svar til: f mærke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.