Matematik

differntialligning

07. marts 2009 af Isse89 (Slettet)

Hej.

Nogen der kan hjælpe mig med løsningensformelen til denne differntiallining dy/dt=5a-ay?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2009 af peter lind

Gæt på en løsning af formen y=k= konstant og sæt ind i ligningen. Du vil se at for en bestem værdi af k vil det være en løsning. Derefter find en løsning til differentialligningen dy/dt = -ay. Dette gøres ved separation af variable. d.v.s at du skal omskrive ligningen til dy/y = -adt og integrer. Summen af de løsninger er den fuldstændige løsning.


Svar #2
07. marts 2009 af Isse89 (Slettet)

Det forstår jeg slet ikke, vil du evt, ikke vise det på selve differentialligningen? Mener du at jeg skal omskrive dy/dt? Jeg forstår godt jeg skal løse den ved seperation af variable men ikke hvordan du kommer frem til dy/dt=-ay.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2009 af peter lind

Jeg omskriver din ligning til dy/dt+ay=5a. Første del i #1 angiver hvordan du kan finde en af løsningerne til differentialligningen. Kald denne løsning for y0 . Lad en anden løsning til ligningen  dy/dt+ay = 0 være y1. Kald y=y0+y1, og sæt den ind i differentialligningen. Man får dy/dt+ay = d(y0+y1)/dt+a(y0+y1) = dy0/dt+dy1/dt+ay0+ay1= (dy0/dt+ay0) + dy1/dt+ay1 = 5a+0 = 5a. Her har jeg til sidt brugt at y0 og y1 er løsning til de respektive differentialligninger. y0+y1 er altså løsninger til differentialligningen. Ligningen dy/dt+ay = 0 kaldes den tilsvarende homogene differentialligning. Man kan vise at samtlige løsninger kan findes som summen af en løsning + samtlige løsninger til den homogene differentialligning.


Skriv et svar til: differntialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.