Fysik

Hjælp til fysikopgaver

07. marts 2009 af Crelle18 (Slettet)

Hej...

Jeg står med et par fysikopgaver, hvor jeg har lavet det meste, men der er et par stykker, der volder mig lidt problemer:

1) En sømpistol har en trykbeholder med atmosfærisk luft under 7,8 atmosfæres tryk. Når et søm skal slås i, lader man luften trykke på et stempel med radius 2,5 cm. Sømmet har et kvadratisk tværsnit med sidelængden 1,5 mm.

- Hvor stort er sømmets maksimale tryk på det stykke træ, det slås ned i?

2) Et kugle flyder i et kar med vand. Kuglen har en diameter på 15 cm, og en masse på 95,6 g.

- Bestemmelse af rumfanget af den fortrængte væskemængde.

- Hvor dybt nede i vandet befinder kuglens laveste punkt sig?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Ad 1) Hvor stor en kraft bliver sømmet skudt af med?

Ad 2) Beregn opdriften på kuglen. Husk, at den flyder og den resulterende kraft dermed er nul.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. marts 2009 af mathon

F = p2*A2 = P1*A1

p2 = P1*(A1/A2) = (7,8 atm)*(π*252 mm2/1,52 mm2)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2009 af mathon

flydning:
 

opdrift = tyngden af det fortrængte  vand = tyngden af legemet
  Fop  =     (Vunder*ρ)*g                         =      m*               som efter division med g giver

Vunder = m/ρ = (95,6 g)/(1 g/cm3) = 95,6 cm3

Vkugleafsnit = π*h2(r - (1/3)h) = Vunder = 95,6 cm3

- (1/3)*π*h3 + π*r*h2 = 95,6 cm  og 0 < h < 15 cm
..............
 

solve(-(1/3)*π*h^3+π*7.5*h^2=95.6,h)|h>0 and h<15


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. marts 2009 af mathon

h i formlen er dybden i vandet


Svar #5
08. marts 2009 af Crelle18 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen, men der er punkt, hvor jeg ikke helt er med:

opdrift = tyngden af det fortrængte vand = tyngden af legemet
Fop = (Vunder*ρ)*g = m*g som efter division med g giver

Vunder = m/ρ = (95,6 g)/(1 g/cm3) = 95,6 cm3

Vkugleafsnit = π*h2(r - (1/3)h) = Vunder = 95,6 cm3

- (1/3)*π*h3 + π*r*h2 = 95,6 cm3 og 0 < h < 15 cm
 

 - Hvordan går du fra m*g ->v_under=m/ρ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. marts 2009 af mathon

alment for et i en væske nedsænket legeme
gælder at
opdriften, Fop, på dette er lig med tyngden af den fortrængte væskemængde

derudover
gælder

specifikt for flydning - hvor oftest kun en del af legemets volumen er under væskeoverfladen
opdriften, Fop, er lig med tyngden af legemet

hvorfor

                                         (Vunder*ρ)*g = Fop = mlegeme*g


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. marts 2009 af mathon

forbedret

                                       (Vunder*ρvæske)*g = Fop = mlegeme*g


Skriv et svar til: Hjælp til fysikopgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.