Fysik

Gitterkonstant

08. marts 2009 af Nusa (Slettet)

 Hey er der nogen der kan regne det her ud, har isoleret d, og prøvet at sætte tallene ind..men ved ikk rigtig hvordan jeg jeg skal regne sin(teta) ud.. osv.

Opgaven lyder:
Forestil at vi sender en laserstråle vinkelret ind mod et gitter. Laserlysets bølgelængde er lambda=632,8 nm. Gitteret har 600 ridser pr. mm

a) Beregn gitterkonstanten d..det jeg har gjort er at tage formlen isolere d.. sat bølgelængden ind.. men herfra ved jeg ikk hvordan jeg skal gå videre.

b) Bestem antallet af ordener i afbøjningsmønstret bag gitteret.

c) Beregn afbøjningsvinklerne svarende til de forskellige ordener..

Uden den første ka jeg nok heller ikk lave resten.. håber der er nogen der ka hjælpe ;)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Gitterkonstanten er afstanden imellem to ridser. Du får opgivet den inverse gitterkonstant.


Svar #2
08. marts 2009 af Nusa (Slettet)

 Inverse gitterkonstant?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: d^-1 får du opgivet.


Svar #4
08. marts 2009 af Nusa (Slettet)

Er stadig lidt forvirret?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. marts 2009 af mathon

d = (1/600) mm

d*sin(θn) = n*λ

nmax ≈ d/λ


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. marts 2009 af mathon

b)
[x] = helværdien a x

nmax = [d/λ] = [(1/600 mm)/(632,8*10-6 mm)] = [2,6] = 2  (til hver side)
 

c)
λ/d
= λ*(1/d) = (632,8*10-6 mm)*(600 mm-1) = 0,37968

θ1 = sin-1(1*(λ/d))  = sin-1(0,37968) = 22,3°
                                                                               til hver side
θ2 = sin-1(2*(λ/d)) = sin-1(2*0,37968) = 49,4°


Skriv et svar til: Gitterkonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.