Kemi

Syrer og baser

10. marts 2009 af Camillisious (Slettet)

Hej (:
Jeg ville hører om der ikke er nogen, som ved noget om syrer og baser som man bare skal vide! Hvis man skal bedømmes af ens lærer? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2009 af Booklover (Slettet)

Formoder i skal op til eksamnen snart... mine eksamensnoter fra sidste år om emnet var:

En syre er et stof der kan fraspalte en eller flere brintioner, H+, hvis syren befinder sig i vand, som med salt. I sin kemiske sammensætning indeholder syre altså H, som er bundet til molekylet med en ionbinding. Når brintionet, H+ (syrebrint), spaltes fra syremolekylet, efterlader det sin elektron i den øvrige del af syremolekylet og bliver derved selv positivt ladet.
Stærke syrer, fx HCL og svovlsyre, afgiver let deres H+ ioner, mens svage syrer, fx citronsyre og eddikesyre, holder bedre på H+ ionerne. Når fx HCL reagerer med vand afgiver alle HCLmolekylerne deres H+ ioner til vandmolekylerne, mens eddikesyre, dvs. CH3COOH kun afgiver ca. 1% af sine H+ ioner.
Ved svage syrer indstiller der sig en ligevægt mellem antallet af syremolekyler og ioner. Der er ligevægt når antallet af molekyler der splittes er det samme som antallet af ioner finder sammen.

En base er derimod et stof der kan optage H+ioner, brintioner. Mange baser indeholder OH- ioner.

Når en base og en syre reagerer, afgiver syren derved H+ ioner til basen.
Syrer, baser og salte bliver alle ved opløsninger i vand spaltet til ioner (elektrolytisk dissociation). I vandfri, smeltet tilstand er sådanne stoffer også ioniserede.

For at angive antallet af atomer, molekyler eller ioner i en væske benyttes Mol/Molær. Mol er antallet 6,023 *10 opløftet i 23. Molær koncentration angiver hvor meget af et stof der findes per liter væske. Gode forsøg er:

PH-værdi fortæller om koncentrationen af H+ ioner og OH- ioner i en opløsning. 7 er neutral, under 7 er syre, over 7 er basisk.
 

Elektrolyse

Titrering

Neutralisation

M.


Skriv et svar til: Syrer og baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.