Fysik

HASTER HASTER

11. marts 2009 af ahmed1111 (Slettet)

Hej alle sammen

Er der en der kan hjælpe mig med opgave b) og c).

 Vognhjulsgalakse

En af de mest iøjnefaldende galakser på den sydlige himmelkugle er den ringformede Vognhjulsgalakse.
Med en rødforskydning på z = 0,0302 er galaksen så tæt på, at man kan få detaljerede billeder, som tydeligt viser den ringformede struktur. En mindre galakse i nærheden af Vognhjulsgalaksen
tyder på, at ringen er et resultat af et sammenstød mellem de to galakser.

a) Bestem størrelsen af den hastighed, hvormed Vognhjulsgalaksen bevæger
sig væk fra os.

Siden sammenstødet mellem de to galakser er ringens diameter vokset med
30 km/s. Diameteren af ringen ses nu under en vinkel på 4,36 · 10–4 radianer.
Den nuværende afstand til Vognhjulsgalaksen er ca. 400 millioner lysår.

b) Vurdér, hvor lang tid det er siden, at sammenstødet fandt sted.

c) Benyt rødforskydningen z = 0,0302 til at bestemme en mere nøjagtig værdi
for den nuværende afstand til Vognhjulsgalaksen. Hubblekonstanten sættes
her til H0 = 0,0726 pr. milliarder år.
Bestem endvidere, hvor meget afstanden til Vognhjulsgalaksen er blevet
større, mens strålingen fra galaksen har været undervejs.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2009 af peter lind

a) Brug dobbleeffekten


Svar #2
11. marts 2009 af ahmed1111 (Slettet)

tak, men jeg ved stadig ikke hvordan jeg skal regne opgaven. Kan du evt. uddybe det lidt mere :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. marts 2009 af peter lind

Slå formel for dobblereffekten op i en tabel eller bog. Du kan også finde en formelsamling på portalen under fag/fysik


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. marts 2009 af Jessica1

find først diameteren af ringen i Vognhjulsgalaksen .. vha. sinA=a/c (der opstår to ligebenede trekanter, hvor a på tegningen er radiussen i ringen)
så omregner du antallet af lysom om til km
så finder du vinklen og diameteren og til sidst tiden, (du har at ringensdiameter vokser med farten 30 km/s

(t = 5,5*10^6 s)
dette kan du så omregne til år :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. marts 2009 af DeutscherDäne (Slettet)

sej overskrift


Skriv et svar til: HASTER HASTER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.