Matematik

periferivinkel over halvcirkel

15. marts 2009 af S44R4H (Slettet)

Hej jeg skal have hjælp til følgende:

vi kan ved hjælp af vektorerregning vise, at hvis C er et punkt på en cirkel, der forbindes med en diameters endepunkter A og B, så er vinklen mellem forbindelseslinjerne CA og CB ret. Cirklen med radius r anbragt med centrum i (0,0). Man siger, at en periferivinkel, der spænder over en halvcirkel, er ret.

Jeg skal svare på følgende spørgsmål og det er det jeg skal have hjælp til.

1. Gør rede for at cirklens ligning er x2+y2= r2

Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2009 af peter lind

Først kommer du med et problem. Derefter skriver du at du skal svare på noget helt andet, som man normalt lærer direkte om i teorien. Jeg går ud fra at det første spørgsmål er det rigtige. Der kan du bruge pytagoras på trekanten ABC


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. marts 2009 af mathon

hvis diameteren AB anbringes med endepunkterne A og B på x-aksen og AB's midpunkt beliggende i (0,0)

bliver koordinaterne til
A(-r,0)
B(r,0)
C(x,y)

|AC|2 = (x-(-r))2 + y2

|BC|2 = (x-r)2 + y2        

summen giver grundet Pythagoras:
|AC|2 + |BC|2 = |AB|2 = (2r)2 = (x+r)2 + y2 + (x-r)2 + y=
x2 + 2rx + r2 + x2 - 2rx + r2 + 2y2 = 2x2 + 2y2 + 2r2

2x2 + 2y2 + 2r2 = 4r2             divider med 2

x2 + y2 + r2 = 2r2                   subtraher r2

x2 + y2 = r2


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. marts 2009 af richterklanen (Slettet)

Se vedh. fil.

Vedhæftet fil:Cirklens ligning.doc

Skriv et svar til: periferivinkel over halvcirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.