Matematik

Halveringstid

19. marts 2009 af xchristiinex (Slettet)

Som bekendt aftager mængden af en radioaktiv isotop eksponentielt med tiden.

1) der deponeres 2,00 g af isotopen Sr-90, der har halveringstid på 28 år.

Hvor mange gram vil der være tilbage af denne isotop i begyndelsen af år 2000?

I hvilket år vil der være 0,80 g. tilbage af det deponerede Sr-90?

2) Ni-62 har halveringstiden 92 år.

Hvis der i begyndelsen af år 2020 viser at være 1,45 g tilbage, hvor mange gram blev der så deponeret i 1980?

3) Endelig deponeres 2,00 g af Pb-210

Hvad er halveringstiden for denne isotop, idet det antages, at der i begyndelsen af år 2022 vil være 0,50 g tilbage?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. marts 2009 af Isomorphician

1) I hvilket år deponeres isotopen?


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. marts 2009 af mathon

m = (2,00 g)*(1/2)t/T½  =  (2,00 g)*((1/2)1/28)t = (2,00 g)*0,975549t


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. marts 2009 af mathon

#1

kunne det være i 1980?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. marts 2009 af mathon

0,975549t  = (m/2)

ln(0,975549)*t = ln(m/2)

t = ln(m/2)/ln(0,975549) = log(m/2)/log(0,975549)


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. marts 2009 af Isomorphician

#3 Det kunne det vel godt, men det står der jo først noget om i opgave 2.


Svar #6
19. marts 2009 af xchristiinex (Slettet)

I opgave 1 er det også 1980


Skriv et svar til: Halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.