Matematik

Differentialligning

20. marts 2009 af freece (Slettet)

En funktion f er løsning til differentialligningen y'=2x+5-y, og linjen med ligningen y=1 er tangent til grafen for f.

Bestemt en forskrift for f. Kan nogen hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Se https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=657849


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. marts 2009 af Darwin (Slettet)

#0. Hej.

Vi har at y' + y = 2x + 5. Start derfor med at løse den homogene ligning y' + y = 0. Det ses, at det resterende udtryk er på formen ax + b. Vi får da, at (ax + b)' + (ax + b) = 2x + 5 ⇔ ax + (a + b) = 2x + 5. Ved at sammenligne venstre- og højresiden ses, at a = 2 og (a + b) = 5 ⇔ b = 5 - 2 = 3. Den fuldstændige løsning er nu summen af disse to løsninger. Konstanten bestemmes idet vi ved, at y = 1 er tangent, dvs. f'(x0) = 1 for et eller andet x0.


Svar #3
20. marts 2009 af freece (Slettet)

Jeg forstår ikke helt forklaringen i dit link.

Kan du prøve at uddybe lidt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. marts 2009 af Darwin (Slettet)

Løsning til den homogene ligning y' + y = 0 ved brug af separation af variable.

y' + y = 0 ⇔ -y'/y = 1   (y ≠ 0)

-∫(dy/y) = ∫dx ⇒ -ln|y| = x + k ⇔ y = ±e-x - k ⇔ y = Ce-x   for en ny konstant C = ±e-k.


Svar #5
21. marts 2009 af freece (Slettet)

Jeg forstår ikke helt din skridt, altså udregningerne i sidste linje?


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. marts 2009 af Darwin (Slettet)

#5.

Vi starter med at separere variablerne og herefter placere et integraltegn på begge sider. Ved integration af dy/y fås ln|y| og ved integration af 1 med hensyn til x fås x og vi husker en integrationskonstant k. Vi eksponentierer begge sider og bruger herefter potensregnereglen pn+m = pn·pm. Evt. kan du ved opslag se, at den generelle løsning til y' = y er y = Cex hvor C er en arbitrær konstant.


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Hej freece, måske skulle vi lige få afklaret hvad din lærer kræver af dig. Skal I løse sådanne ligninger ved den gode gamle metode, separation af de variable, eller skal I bruge et CAS-værktøj ?


Svar #8
21. marts 2009 af freece (Slettet)

Okay. tak. Men hvordan kommer du frem til, at y' + y = 2x + 5 bliver y' + y = 0 ?


Svar #9
21. marts 2009 af freece (Slettet)

Vi skal bare nøjes med et CAS-værktøj - kan i hjælpe med dette istedet? :-)


Svar #10
21. marts 2009 af freece (Slettet)

Vil i hjælpe med hvordan dette løses i CAS?


Brugbart svar (1)

Svar #11
21. marts 2009 af Exupery (Slettet)

Benyt dig af desolve...

desolve(y'=2x+5-y,x,y)


Brugbart svar (1)

Svar #12
21. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Da f(x) har en vandret tangent (y = 1) må der findes et x0,  så der gælder f ' (x0) = 0.

Da tangenten er y = 1 må der også gælde, at f(x0) = 1.  Tegn en skitse, så bliver det nemmere at forstå.

Disse to oplysninger sætter du ind i din differentialligning: y ' = 2x + 5 - y og får: f ' (x0) = 2*x0 + 5 - f(x0)  ⇒ 0 = 2*x0 + 5 - 1 ⇔ x0 = -2.     Så, se linje 2, gælder der f(-2) = 1.

CAS, TI-89 og TIinteractive, bruger funktionen desolve. Desolve skal have en differentialligning og en værdisammenhæng, så du taster  desolve( y ' = 2x + 5 - y and y(-2) = 1, x, y) og løsningen kommer frem.

Husk at du i besvarelsen skal vise hvordan du lommer frem til f(-2) = 1 og forklar hvordan du har anvendt CASværktøjet.


Svar #13
21. marts 2009 af freece (Slettet)

Tusinde tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. februar 2010 af belastende (Slettet)

Ved i om MathCad 14 har en funktion, der kan det samme som desolve? Jeg forstår egentlig godt, hvad jeg skal, men mit eneste værktøj er Mathcad 14.


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.