Matematik

Trekantens median-ligning plangeometri

22. marts 2009 af z92 (Slettet)

Hejsa,

Jeg har fået en opgave der lyder:

I trekant ABC er A (-3,1), B(6,4) og C(9,-3)

Bestem ligninger for trekantens medianer.

Jeg har ingen idé om, hvordan dette kan beregnes. Google har heller ikke hjulpet - desværre.

På forhånd tusind tak :-)

Christian


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. marts 2009 af ibibib (Slettet)

Medianen går fra en vinkel til midt på modsatte side. Bestem midtpunktets koordinatsæt for hver af siderne og bestem derefter en ligning for medianerne.


Svar #2
22. marts 2009 af z92 (Slettet)

Har fået flg. midtpunkter:

AB = ((1,5),(2,5))

BC = ((7,5),(0,5))

CA = (3,-1)


Men jeg kan ikke gennemskue hvordan man kan regne medianerne ud med det... :(


Svar #3
22. marts 2009 af z92 (Slettet)

- har stadig ikke fundet ud af det :-(. Det skal afleveres i morgen, så ville blive super glad for en smule hjælp med det :-). Er hoppet videre til resten af opgaverne, da jeg synes jeg kørte lidt i stå med denne.


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. marts 2009 af richterklanen (Slettet)

Midtpunktet af siden BC kalder vi Ma (ligger over for vinkel A). Medianen fra A til Ma kalder vi ma.
Ma = (7,5; 0,5);  A = (-3, 1),  

ligning for m a:  y = ax + b,  a = (1-0,5) / (-3-7,5) = -1/21 ≈ -0,048, b = 1 - (-0,048)*(-3) ≈ -3,144

Mb = (3, -1);  B = (6, 4)

Mc = (1,5; 2,5); C = (9, -3)


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. marts 2009 af mathon

medianerne er linjestykker af rette linjer

for hver af de tre medianer haves
to punkter som medianlinjen går igennem
A og Ma
B og Mb
C og Mc

enhver ret linje er bestemt af to punkter
hvorfor to-punktsformlen kan anvendes

(y-y1)/(x-x1) = (y2-y1)/(x2-x1)

som for mb
giver

(y-4)/(x-6) = (-1-4)/(3-6) = (5/3)

y-4 = (5/3)(x-6) = (5/3)x - 10

y = (5/3)x - 6
 


Skriv et svar til: Trekantens median-ligning plangeometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.