Fysik

bølgelængden

24. marts 2009 af Nadine1989 (Slettet)

jeg har lavet et forsøg med laserlys og skal finde bølgelængden, men det er jeg itvivl om?? er især forvirret over d = gitterkonstanten ???


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Ja - d = gitterkonstanten.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. marts 2009 af wafa (Slettet)

Ja, d = gitterkonstanden som du skriver, hvilket betyder afstanden mellem to linjer i gitteret.  Bølgelængden kan du beregne ved:

(d*sin(v)) / n

hvor vinklen er den vinkel, som er mellem retningen til 0. orden og retningen til n'te orden. Denne vinkel beregnes ved:  tan(x / a), hvor x er afstanden mellem 0. orden og 1. orden osv. a er ligeledes afstanden mellem gitteret til 0. ordens "prikken". Dvs. at a hele tiden vil være den samme ved beregning af de forskellige vinkler i et gitter med et bestemt antal l/mm.

og n = hvilken orden.

du beregner altså først vinklen og dernæst kan du anvende den til at beregne bølgelængden


Svar #3
24. marts 2009 af Nadine1989 (Slettet)

jeg har regnet bølgelængden ud således d ( 1/100) * sin( bøjningsvinklen til n'ordenen)

og fx, i min første udregning får jeg 6,4 * 10 ^-4 mm --> regnes om til nm --> 640 * 10^-9 nm

ved ikke om jeg helt har gjort det rigtiigt ???


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#3: Nej. Hvad er 6,4*10^-4 mm i meter?


Svar #5
24. marts 2009 af Nadine1989 (Slettet)

er det da ikk 6,4 * 10^-7 m ?? er dårlig til omregne :-/


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. marts 2009 af wafa (Slettet)

Altså jeg har selv lavet dette forsøg og lavet en forsøgsjournal over det. Hvis det er, kan jeg oploade min rapport så du kan se hvordan jeg har gjort?


Svar #7
24. marts 2009 af Nadine1989 (Slettet)

okai kan prøve at se, håber det kan hjælpe så :) må du meget gerne :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#5: Jo. Du skal dividere med 1000, som du også har gjort. Omregn nu dette tal til nm. 1m = 10^9 nm.

Jeg har uploadet en rapport her: www.k-jerslev.dk/docs/laser.pdf, jeg har skrevet omkring laserforsøg til dette indlæg. Du kan kigge på nogle af delene fra den, hvis du ønsker. Noget af den er dog over dit niveau.


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. marts 2009 af wafa (Slettet)

okay, her er den så ;)


Svar #10
24. marts 2009 af Nadine1989 (Slettet)

jeg har d = 100 l / mm hva vil det så sige,.. kan jo ikke regne videre med den sådan her,.. har prøvet at se hva du har gjort men er ikke helt med ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#10: d er afstanden imellem to linjer, så det er ikke d, det du har der. Der er antallet af linjer pr. mm. Omregn først til antal linjer pr. meter og inverter herefter.


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. marts 2009 af mathon

d haves
θn beregnes  af
tan(θn) = (h/L),
hvor h er afstanden fra midterpletten på skærmen og L afstanden fra gitter til skærm

λ beregnes
af
λ = (d/n)*sin(θn)
...........

sin(θn) = tan(θn)*cos(θn) = tan(θn)/√(1+tan2n)) = (h/L)/√(1+(h/L)2)

se
http://peecee.dk/upload/view/155666


Svar #13
24. marts 2009 af Nadine1989 (Slettet)

mine bølgelængerne efter 1.orden bliver noget med 322 nm ,.. hmm burde det ikke give niget med 600??


Skriv et svar til: bølgelængden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.