Matematik

Stamfunktion

25. marts 2009 af Malika (Slettet)

Finde stamfunktion (u. hjælpermidler)

f(x)=ex·sinx


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Vent.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Du kan bruge, at sin θ = (e^(iθ)-e^(-iθ))/(2i)

Dermed fås, at:

e^x *sin(x) = e^x * (e^(ix)-e^(-ix))/(2i) = 1/(2i) * (ex(1+i) -ex(1-i))

Og til denne kan en stamfunktion findes.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

mit bud ville være  partiel integration. fortag en extra omskrivning så funger det vist  


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

Ved brug af almindelige integrationsregler:

∫ 1/(2i) * (ex(1+i) -ex(1-i)) dx = 1/(2i) * ∫ (ex(1+i) -ex(1-i))dx = 1/(2i) * (ex(1+i)/(1+i) - ex(1-i)/(1-i))

Dette er dog ikke et resultat, der siger særlig meget. Ved omskrivning fås da:

1/(2i) * (exp(x+ix)*(1-i)/((1+i)(1-i)) - exp(x-ix)*(1+i)/((1-i)(1+i))) =

1/(4i) * (exp(x+xi)*(1-i) - exp(x-xi)*(1+i)) = 1/(4i) * (exp(x+xi)-i*exp(x+xi) - exp(x-xi) - i * exp(x-xi)) = 1/(4i) *exp(x) * (exp(xi) - i*exp(xi) - exp(-xi) -i*exp(-xi)) = exp(x)/(4) * ( (exp(xi) - exp(-xi))/i - exp(xi) -exp(-xi)) = exp(x)/4 * (2sin(x) - 2*cos(x)) = exp(x) * (sin(x)/2 - cos(x)/2)


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

Det skulle vist være i orden. Det er i hvert fald den korrekte stamfunktion.


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. marts 2009 af mathon

∫sin(x)*exdx = -cos(x)*ex + ∫cos(x)*exdx = -cos(x)*ex + sin(x)*ex - ∫sin(x)exdx

kort:

∫sin(x)*exdx = -cos(x)*ex + sin(x)*ex - ∫sin(x)exdx
hvoraf

2∫sin(x)*exdx = -cos(x)*ex + sin(x)*ex = ex(sin(x)-cos(x))

konklusion:
∫ex*sin(x)dx = ½*ex(sin(x) - cos(x))
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

remelig fucking vildt :D

ville nøjes med :

∫exp(x)*sin(x) = exp(x)*(-cos(x)) -∫exp(x)*(-cos(x)) (=)

∫exp(x)*sin(x) =-exp(x)*cos(x)-(exp(x)*(-sin(x))-∫exp*(-sinx) (=)

2*∫exp(x)*sin(x)= -exp(x)*cos(x)+(exp(x)*(sin(x)) (=)

∫exp(x)*sin(x)= 1/2*(-exp(x)*cos(x)+(exp(x)*(sin(x)) )


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#7: Hvis man ikke lige får den idé kan den også løses som i #4. :P


Svar #9
25. marts 2009 af Malika (Slettet)

wow, skal den være så langt...

tak


Skriv et svar til: Stamfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.