Fysik

aktivitet- HJÆLP!

27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

Tc*-99 (technetium) er et radioaktivt nuklid, som anvendes ved medicinske undersøgelser. Tc*-99 henfalder ved udsendelse af gammastråling til Tc-99. Halveringstiden er 6,0 t. En patient med massen 75 kg får indsprøjtet en mængde Tc*-99 med aktvititen 700 MBq

a) hvir stor er aktiviteten i patienten fra Tc*-99 2 timer efter efter indsprøjtningen? (Har beregnet dette)

b) Hvor stor er massen af den mængde Tc*99 der bliver indsprøjtet?

Energien af y-fotonerne er 140 keV og man kan regne med at 60 % af fotonerne afsætter energien i kroppen.

c) hvor stor er den helkropsdosis som patienten maksimalt kan få pga. den mængde Tc*-99 som bliver indsprøjtet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Har du selv noget forslag til opgave b) og c)?


Svar #2
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

ikke til opg b men c:

Jeg ville nok først finde de 60 % ad 140 keV som jo giver: 84 keV

også ville jeg nokke på en eller anden måde lave en division, men hvilke tal skal jeg bruge i denne sammenhæng?

og hvad med enheden for resultatet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Enheden er en dosis. De måles vist i Grey, såvidt jeg husker. Gy er vist enheden, men slå det lige selv op.

Du skal først udregne hvor mange henfald der kommer - altså beregn antallet af kerner i indsprøjtningen. Hvis de alle sammen henfalder vil de udsende en foton hver på 140keV. Så kan du regne den totale afsatte mængde energi ud, når du husker, at kun 60% bliver absorberet i kroppen.


Svar #4
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

Hvis du har lyst til at hjælpe så vil jeg bede om et mere åbent svar, ellers springer jeg bare over, for det der forvirrede mere end det gavnede


Svar #5
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

Det er heller ikke klart hvilken opgave vi taler om. Synes heller ikke rigtig at du svarer på det jeg spørger om.


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#5: Vi snakker om 2c, ikke?


Svar #7
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

jo men lige inden 2c ville det være bedre at får afklaret b. Er ikke så vild med at springe fra første til sidste opgave. Det giver en bedre indsigt når det kommer i rækkefølge.

Men kan det passe at jeg i b) skal tage de 60 % af 140 keV og derefter lave en division:

(0,60*140) / 75 kg ? Eller er jeg helt galt på den.


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#7: Ah, det var fordi jeg misforstod dit indlæg #2. Jeg troede du havde lavet opgave b). =)

Nå, lad os kigge på opgave b):

Der er en linær sammenhæng imellem antallet af kerner, der henfalder, og aktiviteten: A = N*k, hvor A er aktiviteten, N er antallet og k er henfaldskonstanten. Henfaldskonstanten beregnes ud fra den fundne halveringstid. Jeg kan ikke huske sammenhængen 100%, så jeg vil lade være med at give mit bud, da det blot kan forvirre. Prøv at se, om du ikke kan finde A=k*N i din bog og finde en formel for beregning af k.


Svar #9
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

ln(2) / t 1/2 = k

jeg fik t 1/2 til at blive 555 i første opgave.

henfaldskonstanten bliver alså, K=0,001249


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#9: Hvis du har regnet korrekt, så skal det nok passe. Jeg har ikke lige nogen lommeregner ved mig, så jeg tjekker ikke dine udregninger efter.

Nu har du bare tilbage at indsætte i A=k*N, hvor du lige skal isolere N først. =) Aktiviteten får du opgivet i opgaven.


Svar #11
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

aktiviteten er angivet i MBq men jeg skal vel have den i si-enheden som er Bq, eller hvad?

700 MBq - hvor M = 10^6

dvs 0,0007 Bq .. ?

og når jeg isolerer N får jeg resultatet til at blive 0,560448.. ser det rigtigt ud?

eller skulle jeg bare have brugt MBq, så bliver det bare 560448 s^-1

jeg er alså lidt lost i de her enheder..


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#11: Eh, nej. Det er korrekt, at M er Mega og det angiver *10^6.

Så, din aktivitet bliver: 700MBq = 700*10^6 Bq = 700.000.000 Bq


Svar #13
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

okay

Det her ser mere rigtigt ud:

A = 5,60 * 10 ^11  s^-1

 :-) takker.


Svar #14
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

det var så N =


Svar #15
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

men vi mangler stadig at beregne massen, det var jo den vi gik efter.

Jeg har ledt i min bog, men synes ikke rigtig at jeg kunne finde et sted hvor man anvender A til at beregne m..


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#15: Ja, hvor meget vejer sådan en kerne så? =)

#13+14: Den skulle MEGET gerne blive enhedsløs.


Svar #17
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

m = n * M = N/N_A * M

Vi har N og molarmassen er 98 g/mol

hvad er N_A?


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#17: N_A er Avogadros konstant. Den burde du kunne slå op i din databog.


Svar #19
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

hmm. man angiver alså aktiviteten i sekund minus første..

hvorfor skulle den blive enhedsløs?


Brugbart svar (0)

Svar #20
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#19: Okay, du har A = N*k. Lad os kigge på enhederne:

N er enhedsløs, for det er et antal. A er har enheden Bq = s-1, og k har enheden som A: s-1.

Dermed haves:

A = N*k <=> N = A/k => [N] = [A]/[k] = s-1 / s-1 = 1.

Firkantede paranteser angiver enheden.


Forrige 1 2 Næste

Der er 37 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.