Fysik

Udledning af tilstandsligningen

28. marts 2009 af SørenJS (Slettet)

Hej.

Jeg sidder og bøvler med en fysikrapport, hvor jeg ved hjælp af datamateriale fra tre forsøg jeg har lavet, skal udlede tilstandsligningen.

Ud fra de forsøg jeg har lavet, har jeg fundet ud af:

p ∝ V

p ∝ T

og

T ∝ V

Hvilket også kan skrives som:

p = k * (1/V)

p = k * T

T = k * V

Jeg skal nu have sat disse ligninger sammen til den så velkendte p*V=n*R*T.

Jeg er imidlertidigt ikke helt sikker på, hvordan jeg skal gøre dette. Mit bedste bud ville være:

p ∝ T + (1/V) eller p = k * T + (1/V)

hvor k = n*R

Det giver:

p = n*R*T+(1/V)

Hvilket kan skrives om til:

p*V=n*R*T+1

...men hvad gør jeg så med det 1-tal, og har jeg i det hele taget gjort det rigtigt?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Ud fra ligning 1) og 2) får du p = c*T*(1/V) ikke plus men gange.


Svar #2
28. marts 2009 af SørenJS (Slettet)

Ja, det ville give mening, idet jeg så ville kunne dividere med én på begge sider af lighedstegnet. Jeg kan bare ikke se det logiske i, at man, hvis man ligger ligningerne sammen skal multiplicere.


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Hvis p = k1*T og p = k2*(1/V) så må k2*(1/V) 'gemme' sig i k1, og tilsvarende vil k1*T 'gemme' sig i k2.

Men så er k1 = c*k2*(1/V)  og du får p = k1*T = c*k2*(1/V)*t = k3*T*(1/V). Gang med V på begge sider og du får p*V = k3*T.  Eksperimentelle resultater vil nu vise at k3 = n*R


Svar #4
28. marts 2009 af SørenJS (Slettet)

Okay, tak for hjælpen!


Svar #5
28. marts 2009 af SørenJS (Slettet)

Jeg sidder lige og kigger på det, men jeg kan ikke lige regne ud, hvad dit "c" symboliserer?


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Det er bare en ny konstant, Der kan jo godt 'gemme' sig mere i k1 end bare k2*(1/V). Hvilket vi jo ved der gør, nemlig n.


Svar #7
28. marts 2009 af SørenJS (Slettet)

Ah.. Tak.


Skriv et svar til: Udledning af tilstandsligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.