Biologi

****HJÆLP biologi !****

28. marts 2009 af forever10 (Slettet)

hej alle

nogen der kan forklare mig, hvad "planteplanktons primærproduktion" er, samt en metode til måling af det.

og hvad er uorganisk kvælstof og fosfor?

på forhånd tak ;-)

Louise


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. marts 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Planteplanktons (fytoplankton) bruttoprimære produktion er den omdannelse af uorganisk stoffer til organisk stof inde i selve planktonen.

Uorganisk kvælstof og fosfor er grundstoffer som ikke indgår i organisk forbindelser. Altså er kvælstofen der fx bruges i dannelsen af aminosyrer organisk bundet. Uorganisk kvælstof og fosfor er de to vigtigste makronærinsstoffer for fytoplankton, og opblomstring af plankton står ofte og falder med balancen mellem disse to komponenter.

En prøve man ofte har brugt til målinger af primærproduktionen er C14 metoden, som tager højde for eventuelle respirerende organismer:


Den går ud på, at du nedsænker et glas fyldt med fytoplankton i en vis havdybde. Vi kender glassets indehold af almindelig kuldioxid (C12), og glasset fyldes derefter med en kendt mængde C14 kuldioxid. Efter en tidsperiode kan vi nu kigge på optaget af C14-kludioxiden, som kan måles med en geigertæller, da det er radioaktivt. Vi antager at begge former for kuldioxid optages i samme forhold:

1,05 · 14Coptaget / 14Ctilsat = 12Coptaget / 12Ctilsat (14C optages dog 5% langsommere end C12, derfor skal vi gange med denne faktor)

Hvis vi isolerer, får vi derefter bruttoprimærproduktionen: 12Coptaget = (1,05 · 14Coptaget · 12Ctilsat) / 14Ctilsat.


Svar #2
29. marts 2009 af forever10 (Slettet)

tusind tak for dit svar :)


Skriv et svar til: ****HJÆLP biologi !****

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.